Anayasa Mahkemesi, aday sürücü belgelerinin iptaline yönelik yasa maddesine ilişkin itirazı karara bağladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, söz konusu maddenin iptali gerçekleşti. İptal edilen madde ise şu ifadeleri içeriyordu: “İlk defa sürücü belgesi alanlar en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilir. Aday sürücülüğün süresi, aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme ve yeniden sürücü belgesi alma şartları ile diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Aday sürücülerle ilgili olarak yönetmelikte belirtilen iptal edilme şartlarının oluşması hâlinde, bu Kanunun 6 ncı maddesinde sayılan görevliler tarafından sürücü belgeleri iptal edilir.”
YÜKSEK MAHKEME’DEN ÖNEMLİ KARAR
Mardin 1. İdare Mahkemesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ek 17. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “…aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme…” ifadesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme yaptığı incelemede, ilgili düzenlemenin aday sürücü belgelerinin hangi hallerde iptal edileceğine dair maddeler içermediği sonucuna ulaştı. Ayrıca bu konuda belirsizlik olduğuna dikkat çeken Yüksek Mahkeme, iptale ilişkin yetkinin tamamen idareye bırakıldığını ve bunun “sınırlamanın kanunilik koşulunu” taşımadığını belirtti.
ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKI VURGUSU
Sürücü belgesinin iptal edilmesinin, bireylerin özel hayatında yer alan araç kullanma imkanını ortadan kaldırdığına ve bu durumun “özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkına” bir sınırlama oluşturduğuna dikkat çekildiği iptal gerekçesinde, temel hak ve özgürlüklerin yalnızca kanunla sınırlanabileceği vurgusu yapıldı. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı iptal kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
then "Add to Home Screen"