SOKAK KÖPEKLERİ SORUNU DEVAM EDİYOR
Yurt genelinde süregelen başıboş sokak köpeği sorunu, vatandaşların huzurunu bozmaya devam ediyor. Köpeklerin, Meclis’ten geçen yasaya göre sokaklardan toplanıp güvenli barınaklara yerleştirilmesi gerekiyor. Ancak bazı vatandaşlar, köpeklerin toplanmasına karşı çıkıyor ve çeşitli eylemler gerçekleştiriyor. Özellikle Ankara’da başıboş köpek tehdidi her geçen gün artıyor. Ankara Valiliği’nde düzenlenen İl Hayvan Hakları Komisyonu Toplantısı’na kaymakamlar, belediye başkanları, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
ANKARA’DA EDİLEN KÖPEK SAYISI
Toplantıda konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, yapılan çalışmalar neticesinde Ankara’da sokakta yaşayan köpek sayısının yaklaşık 52 bin olarak tahmin edildiğini belirtti. Mahalli idareler ve belediyelerde 17 hayvan bakımevinin bulunduğunu söyleyen Şahin, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan ve Yenimahalle belediyelerine ait bakımevlerine kanun çerçevesinde izin ve ruhsatlar verildiğini aktardı. Ayrıca, Çubuk, Elmadağ, Kahramankazan, Polatlı, Pursaklar ve Şereflikoçhisar belediyelerinin izin süreçlerinin devam ettiğini, bakımevi olmayan Akyurt, Haymana, Kızılcahamam ve Nallıhan belediyelerinde de proje süreçlerinin sürdüğünü ifade etti.
KAPASİTE ARTIRILMALI
Mevcut hayvan bakımevleri kapasitesinin 13 bin 45 olduğunu dile getiren Vasip Şahin, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla hayvan bakımevlerine yönelik işbirliklerinin devam ettiğini bildirdi. Son üç ayda, 7 bin 452 köpeğin sokaktan toplanarak bakımevlerine yerleştirildiğini aktaran Şahin, “İnsan eşref mahlukattır. Yani yaratılmışların en şereflisidir. Ama hayvanlar da canlı olarak insanlara emanet edilmiştir.” dedi. Şahin, sokak hayvanlarına yönelik çalışmaları mevzuata uygun şekilde düzenlediklerine dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: “Bize emanet olan canlar, kendilerine, etrafına, insanlara ve diğer hayvanlara zarar vermeye başlamışsa, bu durumda tedavi ve rehabilitasyon dahil her türlü yasa ve mevzuatla belirlenen yetkileri sonuna kadar kullanmak zorundayız. ‘Sokakta ben markete gidemiyorum, çocuğum okula gidemiyor’ gibi şikayetleri duymamalıyız. Bu huzur ve güven ortamını sağlamak bizim görevimiz.”