AÖF sınavında skandal hata!

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin (AÖF) yapılan ve yüzbinlerce öğrencinin katıldığı 2015-2016 yılı Güz Dönem Sonu sınavında “mükerrer soru” krizi yaşandı. Kitapçık kodu 4715 olan Diplomasi Tarihi dersinin aynı sayfasındaki 14’üncü ve 19’uncu soruların cevaplarıyla birlikte içerik olarak aynı olduğu görüldü.

14’üncü soruda “Uluslararası Enerji Ajansı aşağıdakilerden hangisinin bünyesinde kurulmuştur?” ifadesi yer alırken, cevapları a) OECD, b) NATO, c) OPEC d) BM e) AB şıklarından oluştu. Sayfanın siyah bir çizgiyle bölünmesiyle 2 sütun halinde koyulan ve 14’üncü soruyla yanyana gelen 19’uncu soruda “1975 yılında oluşturulan Uluslararası Enerji Ajansı aşağıdakilerden hangisinin bünyesinde kurulmuştur?” cümlesi cevabında ise a) NATO, b)OECD, c) AET, d) BM, e)AB seçenekleri vardı. Doğru yanıt olan “OECD” 14’üncü soruda “a”, 19’uncu soruda ise “b” şıkkında yer aldı.

SORU İPTAL EDİLİR

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal şunları söyledi:

“İki soru bütün şıklarıyla aynı ise o soru iptal edilir. Bu sıradan bir durum değil. Teorik olarak merkezi bir sınav yapıldığında, test usulü bir sınav yapıldığında, soruların içerik olarak birbirinden farklı olması gerekir. Farklı unsurlar ölçmesi gerekir. Aynı unsur ölçecek soruların da niteliksel olarak birbirinden farklı verilerle sunulması gerekir. Ama büyük olasılıkla sorulardan bir tanesini iptal ederler, iptal ettikleri sorunun tamamını bütün adayların doğru yaptığını kabul ederler. Normal de soruların hepsini doğru yapan birisi 95 alıyorsa o 100 puana tamamlanır. Bu ÖSYM’nin uyguladığı bir yöntemdir. Anadolu Üniversitesi de bu bağlamda ÖSYM’nin merkezi değerlendirmede uyguladığı yöntemleri büyük ölçü de onlar da uygulamaları gerekir. Tekrar uzmanlar soruları inceler. Aynı verileri aynı özellikleri sorgulayan iki soruysa ve bunlar farklı değil eşdeğer sorularsa büyük ihtimalle iptal yoluna gidebilirler.” Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nden ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürünleri Kamuoyuna Duyurdu

Ticaret Bakanlığı, insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 'Metan' markalı lavabo açıcı ürününü toplatmaya karar verdi. Denetimler devam ediyor.

Beşiktaş Rafa Silva Krizini Çözmekte Zorlanıyor

Beşiktaş, Rafa Silva transferindeki sorunları gidermek için Benfica ile takas seçeneğini değerlendirmeye aldı. Başkan Adalı, 15 milyon euro talep ettiklerini belirtti.

Elon Musk’tan Sydney Sweeney’ye Tartışmalı Yorum

Elon Musk, sosyal medya üzerinden oyuncu Sydney Sweeney ile ilgili yaptığı yorumla tartışmalara yol açtı, kullanıcılar bu duruma çeşitli tepkiler gösterdi.

Türkiye’de Boşanma Davaları Artış Gösteriyor

Türkiye'de yıllık yaklaşık 200 bin boşanma gerçekleşirken, mahkeme ve avukatlık masrafları yüksek; pek çok kişi bu süreci kredi ile karşılamaya çalışıyor.

İzmit’te Silahlı Saldırıda Uğurcan Bekçi Yaralandı

İzmit'te meydana gelen silahlı kavgada 3 kişi yaralandı; aralarında Sultanbeyli Belediyesporlu futbolcu Uğurcan Bekçi'nin de olduğu belirtildi.