Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu’ndan Uyarı
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, sahte balların piyasaya sürülerek vatandaşlara yedirildiğini belirterek, vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Evliyaoğlu, “Bazı insanlar haksız para kazanmak uğruna hilelere başvuruyor. Bu her üründe olduğu gibi balda da var. Tüketici hiçbir zaman aldanmamalı” dedi.
Bal Fiyatlarının Belirlenmesi ve Sahte Ürün Uyarısı
2024 yılı bal fiyatlarını belirlemek için arıcılarla bir araya gelerek maliyetleri hesapladıklarını belirten Evliyaoğlu, normal ballar için 700 TL, marka tescilli ballar için ise 1000 TL fiyat belirlediklerini açıkladı. Ancak Kafkas arısı koruma alanında sadece Artvin ve Ardahanlı arıcıların faaliyet gösterebildiğini ve bu bölgeyi kullandıklarını vurguladı. Artvinli arıcıların, Ardahan balını 350 TL’den sattıklarının tespit edilmesi üzerine müdahale ettiklerini belirten Evliyaoğlu, tüketicilerin marketlerden değil doğrudan arıcılardan bal almalarını önerdi.
Sahte ve Doğal Ballar Arasındaki Fark
Ardahan’da bal satışı yapan bazı marketlerde, bal adı altında doğal olmayan ürünlerin ucuza satıldığına dikkat çeken Başkan Evliyaoğlu, “Tüketicilere önerimiz, direkt arıcıya ulaşarak ballarını almalarıdır. Ucuza satılan ballar genellikle glikoz şurubundan elde edilen sahte ballardır. Maliyetler belli olduğundan, ucuz balların içinde hile olduğunu bilmeliler. Bu nedenle tüketicilerimize marketlerden değil üreticilerden bal almalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.