Avrupa’dan Yunanistan’a ret! Şimdi ne olacak?

Yunanistan parlamentosu referanduma onay verdi.

Brüksel'de Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, "Yunan hükümetinin referanduma gitme yönündeki kararının not edildiği" bildirildi. Açıklamada, "Euro Bölgesi'nin mali istikrarını sağlamak için gereken herşeyi yapmaya hazırız " denildi.

Yazılı açıklamada, Yunan hükümetinin teklifleri reddettiği ve 26 Haziran'da kurtarma programı müzakerelerinin sona erdiği belirtildi.

Yunan bankalarına acil nakit akışının devam edip etmeyeceğini ise bu fonları sağlayan Avrupa merkez bankası karar verecek. Banka'nın konuyu görüşmek için toplantı yapacağı belirtildi.

Yunan hükümeti, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararı almıştı.

Yunanistan'ın salı günü IMF'ye 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyor ve yeni kredi gelmediği taktirde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali var.

"YUNANİSTAN'IN KABUL ETMEMESİ ŞAŞKINLIK VERİCİ"

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmelerde bir sonuç alınamaması üzerine Yunan hükümetinin referanduma gitme yönündeki kararından "şaşkınlık duyduğunu" söyledi.
     
Brüksel'de düzenlenen Euro Grubu toplantısından önce basına açıklama yapan Dijsselbloem, "Yunanistan, uluslararası kreditörlerin tekliflerini reddederek ve parlamentosuna referanduma gitme yönünde teklif sunarak kendi halkına karşı olumsuz bir tavsiyede bulunmuştur" dedi.
     
Dijsselbloem, "Bu çok üzücü bir karar ve daha ilerideki konuşmalar için de  kapıyı kapatmıştır. Bugün Yunanistan Maliye Bakanı'nın görüşünü dinleyeceğiz ve gelecekteki sonuçları tartışacağız" dedi.  Mevcut mali programda 7,2 milyar  euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek aylarda başta IMF'ye olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.

KRİTİK TOPLANTI 14.00'TE

Euro Grubu, Yunanistan'ın mali krizine ilişkin anlaşmaya varmak için Brüksel'de yerel saatle 14.00'te toplanacak.
     
Atina, çarşamba günü uluslararası kreditörlerin borç krizini aşabilmek için sunduğu karşı önerileri reddetmişti.
     
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise cuma günü AB Liderler Toplantısı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada "İyimserim ancak fazlasıyla iyimser değilim" dedi.
     
Mevcut mali programda 7,2 milyar euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek aylarda başta IMF'ye olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.