EĞİTİM GÜNDEMİ ÜZERİNE AÇIKLAMALAR
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk’te “Hakan Çelik ile Hafta Sonu” programında eğitimle ilgili önemli konuları gündeme getirdi. Kayıt sürecinde velilerden istenen bağışlar, özel okul ücretleri, müfredat denetimleri ve Suriyeli öğrencilerin durumu gibi başlıklar açıklandı.
KAYIT İŞLEMLERİ VE BAĞIŞ TALEPLERİ
Bakan Tekin, “İlkokul öğrencileri otomatik olarak kaydoluyor. Ancak bazı veliler iyi niyetle okula gidiyor ve ‘Yapılacak bir şey var mı?’ diye soruyor. Eğer kayıt için para isteniyorsa Bakanlığa şikâyet etsinler. Kayıt için para istenmesi suç. Okul müdürlerinden ziyade okul aile birliği bu taleplerde bulunuyor” ifadelerini kullandı. Velilerin, bağış verme zorunluluğu olmadığını ve okulların banka hesabı olmadığını, sadece okul aile birliklerinin bu hesaba sahip olduğunu vurguladı.
Özel okullarda yapılacak denetimlere de değinen Bakan Tekin, “Eylül-ekim aylarında müfettişlerimiz özel okulları tek tek denetleyecek. Yaptırımlarımız ağır olacak. Eğer özel okullar kitap konusu dahil belirlediğimiz parametrelerin dışına çıkarsa önce para cezası ödeyecekler, devam ederse de kapatılacaklar” dedi. Velilerin gerekli materyalleri bankacılık hizmetleri aracılığıyla almasının önemli olduğunu belirtti.
ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ ÜZERİNE
Bakan Tekin, Türkiye’deki özel okullar hakkında bilgi vererek, “Türkiye’de yaklaşık 12 bin özel okul var. Bunlardan 2 bin 29’unun ücreti 200 bin liradan düşük. 200 ile 400 bin lira arasında olan 3 bin 7 okul var. Sadece 82 okul 1 milyon liranın üstünde ücret alıyor” açıklamasını yaptı.
SURİYELİ ÖĞRENCİ DURUMU
Suriyeli öğrencilerin sayısını da ele alan Tekin, “Türkiye’de geçen yılın sonu itibarıyla 900 bine yakın Suriyeli öğrenci bulunuyor. Onurlu ve güvenli dönüşle 100 bine yakın öğrenci ülkesine döndü. Suriye’deki eğitim sisteminin oturmasıyla dönenlerin sayısı artacak” ifadelerini kullandı.
KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNE YÖNELİK ADIMLAR
Kız çocuklarının eğitime erişiminde önemli bir artış olduğunun altını çizen Bakan, “Kız çocuklarının eğitime erişiminde yüzde 98’e ulaştık. Ortaöğretimde çocuklarını karma eğitime dahil etmek istemeyenlere yönelik farklı seçenekler sunuyoruz” şeklinde konuştu.
DOĞA KOLEJİ HAKKINDAKİ AÇIKLAMALAR
Son olarak, Doğa Koleji hakkında değerlendirme yapan Bakan Tekin, “15 Temmuz sürecinde binlerce öğrenciyi nasıl mağdur etmediysek bugün Doğa Koleji’ne gidenleri de mağdur etmeyeceğiz. Veliler müsterih olsun. Çocukları hiçbir sıkıntı yaşamadan eğitim öğretim sürecine devam edecek” dedi.