Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, salgınla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Corona virüs vaka sayıları artmaya devam ediyor. Bayram yoğunluğu etkisinin henüz görülmediğini söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Nurettin Yiyit, Delta varyantının hakim virüs olmasının beklendiğini söyledi. Yiyit, son veriler dikkate alındığında sonbaharın zor geçeceğini kaydetti.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Şu anki veriler sonbahar ayının biraz zor geçeceğini söylüyor” dedi.
Aynı zamanda Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi de olan Yiyit, Covid-19 salgınında gelinen son durum ile aşılama çalışmalarını değerlendirdi.
Prof. Dr. Yiyit, salgınla mücadelede vatandaşları yataksız, tedavisiz, ilaçsız, aşısız bırakmama hedefiyle ciddi bir efor sarf edildiğini, bu süreçte birçok hastanenin hizmete alındığını, tedavi şekillerinin devamlı güncellediğini, aşı tedarikinde büyük işler yapıldığını ve hatta aşı üreten ülkelerden biri olma anlamında da ciddi yol alındığını belirtti.
“SAĞLIK TESİSLERİ İYİ SINAV VERDİ”
Yiyit, özellikle sağlık tesisleri anlamında iyi bir sınav verildiğini, vatandaşların da 1,5 yılda bu takımın en önemli parçası olduğunu aktardı.
Mutasyonların bazen virüsü olduğu yerden çok daha kötü bir noktaya doğru götürdüğünü anlatan Yiyit, şöyle devam etti:
“Şimdi hayatımıza yeni bir mutasyonla yeni bir stres girdi. Bu şu demek, yine artan sayılar demek. Buna yönelik yeni tedbirler demek. Aslında 1,5 yıllık yol yürüyüşümüzde çok şey öğrendik. Maske ve mesafenin bütün varyantlarda işe yaradığını öğrendik. Bunun ötesinde de tedbirlerin ve uyumun inişte ne kadar kıymetli olduğunu gördük. Hep birlikte vakaları indirebildiğimizi gördük.”
“DELTA HAKİM VİRÜS OLACAK”
Yiyit salgınla mücadelede önemli bir tecrübe kazanıldığını dile getirdi. Artan vaka sayılarına karşın artık aşının da devrede olduğunu söyleyen Yiyit, “Aşı ülkemizdeki mevcut, hakim varyant olan Alfa varyantı için ilk başta kurgulandı. Yani iki doz inaktif virüs aşısı ve bir doz mRNA aşısı yeterli gözüküyordu. Ama şu an geldiğimiz noktada hakim virüs Delta varyantı olmak üzere ve etrafımızdaki ülkelerde de hızlı bir şekilde hakim virüs oldu. Görünen o ki bizde de sonbahara kadar hakim virüs olacak gibi gözüküyor” diye konuştu.
“DAHA HIZLI BULAŞIYOR”
Yeni varyantın bir öncekinden biraz farklı olduğunu, daha hızlı bulaştığını aktaran Yiyit, “Unutmayalım bu aşılar bizi yüzde 90’lar gibi bir oranda koruyor ve yine maske ve mesafe yanımızda durmak zorunda. ‘Aşı olduk bu iş bitti.’ diyemiyoruz. Ne zaman bu iş bitti diyeceğiz? Toplumsal olarak hepimizi kurtaracak kadar çok kişi aşı olduğunda. Yani yüzde 70-80’lerin üzerinde hepimiz aşımızı olup o günleri gördüğümüzde belki ‘Mesafeye artık ihtiyaç yok.’ diyebiliriz ama şu an bunu diyemiyoruz. O yüzden de aşı olanların da kendi koruması lazım.” ifadelerini kullandı.