MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ’NDEN YENİ MEZUNLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kurmay Subaylar Mezuniyet Töreni’nde yaptığı konuşmada, yeni mezun subayları tebrik ederken Türkiye’nin askeri vizyonuna ve bölgesel hedeflerine dair kapsamlı mesajlar verdi. Erdoğan, uluslararası sistemdeki kırılmalara dikkat çekerek, “Yeni dönemde Türkiye’nin kutup başı ülkelerden biri olmasını hedefliyoruz” dedi. Konuşmasına, 14. Dönem Müşterek Komuta ve Kurmay Eğitimi ile 7. Dönem Kuvvet Harp Enstitüleri Komuta ve Kurmay Eğitimlerini başarıyla tamamlayan 241 subayı tebrik ederek başlayan Erdoğan, Azerbaycan, Pakistan, Kazakistan, Ürdün gibi 16 farklı dost ülkeden gelen 80 misafir askeri personelin de mezuniyet sevincine ortak olduğunu ifade etti. “Ordumuzun her bir ferdi milletimizin kıvanç kaynağıdır” diyen Cumhurbaşkanı, subayları yetiştiren komutan ve akademisyenlere de teşekkür etti.
MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ’NİN BAŞARILARI
2016 yılında kurulan Milli Savunma Üniversitesi’nin bugün yalnızca eğitim değil, aynı zamanda strateji ve savunma alanlarında da küresel düzeyde ses getiren araştırmalar yürüttüğünü belirten Erdoğan, “Üniversitemiz askeri çalışmalarda dünya çapında ses getiren işlere imza atıyor” şeklinde konuştu. Üniversitenin sivil-asker iş birliğine sağladığı katkıyı vurgulayan Erdoğan, Harp Okulları, Enstitüler ve Meslek Yüksekokulları bünyesindeki eğitimin, Silahlı Kuvvetler’e donanımlı ve ahlaklı personel kazandırdığını söyledi.
Konuşmasında güncel küresel gelişmelere de yer veren Erdoğan, “II. Dünya Savaşı sonrası kurulan sistem çoklu kırılmalar yaşıyor. Ticaret, teknoloji, enerji ve kültür savaşları artık çok daha yüksek dozda yaşanıyor” ifadesini kullandı. Yapay zeka, insansız teknolojiler ve nadir toprak elementleri gibi başlıklardaki artan rekabetin, geleneksel stratejileri dönüştürdüğünü belirten Erdoğan, “Siper savaşlarının yerini siber savaşlar aldı. Jeopolitik dinamikler köklü bir değişim içinde” dedi. Türkiye’nin bu dönüşümde yerli ve milli savunma sanayi yatırımlarıyla öne çıktığını belirten Erdoğan, “Silahlı Kuvvetlerimizin caydırıcılığı artırılıyor, İHA’lar, SİHA’lar ve haberleşme altyapısıyla yeni savaş konseptini biz belirliyoruz” şeklinde konuştu.
SAVAŞ AHLAKINA OLAN BAĞLILIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının önemli bir kısmını tarihî örneklerle şekillendirdi. Yavuz Sultan Selim’in Sina Çölü geçişi, Sultan Alparslan’ın Hilal taktiği ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos Meydan Muharebesi’ne ilişkin değerlendirmelerini hatırlatan Erdoğan, “Askeri dehamız yalnızca cephede değil, lojistikten planlamaya kadar birçok alanda dünyaya örnek olmuştur” dedi. “Tarihin hiçbir döneminde kadınlara, çocuklara, sivillere dokunmadık” ifadesini kullanan Erdoğan, ecdadın fetih ruhunu istimalet anlayışıyla, yani gönül kazanarak uyguladığını vurguladı.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDEFİ
Erdoğan, iç politikaya dair mesajlarında birlik ve bütünlüğe vurgu yaptı. “İç cephemizi tahkim ediyor, terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize kararlılıkla yürüyoruz” diyerek, bu süreçte yapılan reformların Türkiye’yi daha güçlü, etkin ve muteber bir ülke haline getireceğini söyledi. Mezuniyet töreni sırasında, üniversitede yapımı tamamlanan altı yeni caminin de ibadete açıldığını açıklayan Erdoğan, “Bu eserlerin üniversitemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde ifade etti.
BİR VE BERABERLİK MESAJI
Konuşmasının sonunda Mevlana’dan alıntı ile mesajını güçlendiren Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde yoluna devam ettiğini belirtti. “Bizim birliğimiz gerilmiş bir yay gibidir. Bu yaydan çıkan her ok, milletimizin bekasına kasteden düşmanlara yönelmiştir” dedi. Erdoğan, konuşmasının sonunda bölgesel barış ve birlik vurgusunu öne çıkararak, Türkiye’nin sadece kendi güvenliği için değil, aynı zamanda çevre coğrafyalarda adaletin ve huzurun tesisi için de sorumluluk üstlendiğini vurguladı. “Karanlıkta beslenenler, kandan ve kaostan nemalananlar eninde sonunda kaybedecek; kazanan kardeşlik olacak” diyen Erdoğan, bölgedeki etnik kimlikleri ötekileştirmeyen kapsayıcı bir mesaj verdi. “İnsanlık Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, geniş coğrafyamızda, merkezinde zulmün ve çatışmanın değil, inşallah istikrarın, adaletin, özgürlüğün ve işbirliğinin olduğu yepyeni bir sayfa açacağız” şeklinde ifade eden Erdoğan, ortak kader ve kardeşlik vurgusunun altını çizdi. Bu birlikteliğin bozulmasına fırsat vermeyeceklerini belirterek, “Fitne tüccarlarının kurduğu tuzaklara düşmeyecek, sırt sırta vererek kirli senaryoları yırtıp atacağız” dedi.
then "Add to Home Screen"