Denetim Eksikliği Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor

Türkiye’de gıda güvenliği alarm veriyor. Denetim eksikliği, Gıda Mühendisleri Birliği’nin açıklamasına göre ciddi bir sorun teşkil ediyor. Ülke genelinde yaklaşık 730 bin gıda işletmesi bulunuyor ancak bu işletmeleri denetlemekle görevli ekip sayısı yalnızca 1.750 civarında. Bu durum, her bir ekibe ortalama 400 işletme düşmesi anlamına geliyor.

DENETİMDEKİ ZORLUKLAR

Bir yıl içinde resmi ve dini tatiller çıkarıldığında geriye kalan 240 iş gününde bu işletmelerin etkin bir şekilde denetlenmesi oldukça zor görünüyor. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Gıda Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Efe, “Bu sayı ile iki işletmenin bile verimli şekilde denetlenmesi imkânsız. Tarım ve Orman Bakanlığı kadar belediyelerde de gıda mühendisi eksikliği ciddi boyutta,” dedi.

Efe, gıda mühendisi eksikliği hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bir yıl içinde hafta sonları resmi ve dini tatilleri düşerseniz geriye 240 gün çalışma günü kalıyor. 240 günde 1.750 ekip ile 730 bin işletmenin her gün denetlenmesi mümkün değil. Her bir ekibe yaklaşık 400 işletme düşüyor. Bu da iki işletme denetlemesi anlamına geliyor. Bunun geri dönüşü ve raporlaması iki işletmenin verimli bir şekilde denetlenmesini imkânsız kılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığında yetersiz gıda mühendisi olduğu gibi, belediyelerde de gıda mühendisi eksiği var. Gıda mühendisi sayısı artırılarak denetimlerin artırılması gerekiyor.”

TAĞŞİŞ UYARILARI

Taklit ve tağşişin özellikle ekonomik değeri yüksek gıdalarda yaygın olduğunu vurgulayan Efe, tüketicilere uyarılarda bulundu: “Tüketicilerde etiket okuma kültürünün oluşması gerekiyor. Gıdalar, tüketiciler tarafından mutlak suretle çok daha fazla titizlikle incelenerek alınmalı. Şüphelenilen ürünler mutlak suretle 174’te ihbar edilmeli.”

GIDA GÜVENİLİRLİĞİNE VURGU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ağustos ayında gıda işletmelerine toplam 91 bin 820 resmi kontrol gerçekleştirildiğini ve bu kontrollerde 176 milyon 723 bin 671 lira idari para cezası uygulandığını belirtti. Yumaklı, “Kırmızı çizgimiz olan gıda güvenilirliğini korumakta kararlıyız. Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi için denetimlerimizi aralıksız sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.