Dışişleri Bakanlığı’ndan Sert Açıklama
Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Özgürlük Filosu’na uluslararası sularda gerçekleştirdiği müdahaleyi kınayarak, olayı açıkça “korsanlık eylemi” olarak nitelendirdi. Yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti için “soykırımcı” ifadesi de kullanıldı.
Uluslararası Hukuka Aykırı Eylem
Açıklamada, Türk vatandaşları ve milletvekillerinin de bulunduğu sivil aktivistlerin hedef alındığına dikkat çekildi. Müdahalenin uluslararası hukuk açısından meşruiyetinin olmadığı belirtilerek şu ifadeler yer aldı: “Gazze’ye uygulanan hukuk ve insanlık dışı ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan Özgürlük Filosu’na, uluslararası sularda gerçekleştirilen müdahale, soykırımcı Netanyahu hükümeti tarafından yapılmış bir korsanlık eylemidir.”
İnsani Yardımlara İlişkin Şiddetli Baskı
Bakanlık açıklamasında ayrıca, İsrail’in barışçıl yollarla insani yardım göndermeye çalışan girişimleri şiddet yoluyla engellediği, bu durumun bölgedeki gerginliği artırdığı ve kalıcı barış çabalarına olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı. İsrail’in saldırgan tutumunun insani değerlere doğrudan bir saldırı olduğu belirtildi.