YENİ DOĞAL GAZ MODELLERİ AÇIKLANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaz faturalandırılmasında uygulanacak yeni modeli duyurdu. CNN Türk’te katıldığı bir programda, elektrik fiyatlandırmasında kademeli faturalandırmanın 5 bin kilowatt saat sınırının değişeceğini aktaran Bayraktar, “Doğal gaz tüketiminde elektrikte olduğu gibi tüketim esaslı bir model getirilecek” şeklinde konuştu. Bayraktar, doğalgaz faturalarının kademeli olarak değişeceğini ve bu değişimin illere ve aylara göre farklı olacağını ifade etti.
KENTSEL FARKLILIKLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK
Bayraktar, her ilde farklı tüketim yapıldığını vurgulayarak, “Mesela, Erzurum farklı, Ankara farklı, İzmir, İstanbul farklı. Doğalgazda aylık bazda şehir bazlı bir ortalamaya bakacağız” dedi. Örneğin, Ankara’da 180 metreküp, Erzurum’da ise 200 metreküp tüketim normu belirlenecek. Eğer bir tüketici, belirlenen ortalamanın yüzde 50’sinden fazla tüketirse, destek grubunun dışına alınacağını ifade etti. Uygulamada bir hesap hatası olması durumunda ihtiyaç sahiplerinin Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yapabileceğini belirtirken, yeni model hakkında detaylar sunmuş oldu.
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ SINIRLAR
Bakan Bayraktar elektrik faturalarında yapılacak değişiklikler hakkında ise “2024 yılında 5 bin kilovatsaat aşarsa tüketiminiz, 2025’te sizi destekten çıkardık” şeklinde bilgi verdi. Bu durumun yaklaşık 1.2 milyon hane için geçerli olduğu belirtildi. Ayrıca, ekim ayı sonuna kadar yeni bir limit belirlenmesi planlandığı ifade edildi. Kış aylarında elektrik ve doğalgaz zamları ile ilgili sorulara yanıt veren Bayraktar, 2026 yılı için beklenen enflasyon oranlarının dikkate alınacağını kaydetti.
KADEMELİ TARİFE UYGULAMASI
Kademeli tarifeye geçiş uygulaması, 1 Şubat 2025’te hayat bulacak. 2024 yılında yıllık tüketimi 5 bin kilowattsaat olan tüketiciler, devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak. Yeni düzenleme ile belirli bir tüketim eşiğinin üzerindeki haneler, daha yüksek tarifelerle faturalandırılacak. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamalarında, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için aylık 230 kWh enerji tüketmesi gerektiği ifade ediliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise bu miktarı aylık 240 kWh olarak kabul ediyor. Ancak daha kalabalık aileler için asgari yaşam standartları gereksinimi daha fazla enerji tüketimi gerektirebiliyor. Kademeli tarifeye geçecek vatandaşlar, geçmiş yıl tüketimlerinin değişmesi nedeniyle farklı sorunlarla karşılaşabileceği bildirildi.
then "Add to Home Screen"