TBMM’ye geçtiğimiz ekim ayında kabul edilen 36 maddelik “Torba Kanun” yasalaştı. Çalışanlar ve emeklileri doğrudan etkileyen değişiklikleri, Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş kaleme aldı.
EMEKLİ MAAŞINDAN BORÇ KESİNTİSİ
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) borcu bulunan emeklilerin maaşlarından yapılacak kesintiler belirlendi. Emeklilerin maaşlarının %25’ine kadar otomatik kesinti yapılacak. Prim, genel sağlık sigortası borcu ve idari para cezaları gibi alacaklar, bu kesinti ile tahsil edilecek. Uygulamanın detayları, SGK tarafından açıklanacak ve 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu düzenleme ile uzun vadeli sigorta kolları prim oranlarının artırılması hedefleniyor ve bu sayede SGK’nın aktüeryal dengesinin korunması amaçlanıyor.
PRİM ORANLARINDA DEĞİŞİKLİKLER
Yasanın “Prim oranları ve Devlet katkısı” başlıklı bölümünde de bazı değişiklikler yapıldı. Bu hüküm 2026 yılı ocak ayında yürürlüğe girecek. Asgari ücretin 7,5 katı olan prime esas kazanç üst sınırının asgari ücretin 9 katına çıkarılması planlanıyor. Ayrıca, Emekli Sandığı Kanunu’na tabi sigortalılar için uygulanacak borçlanma prim oranları %45 olarak belirlenerek, arasında eşitlik sağlanması amaçlanıyor ve bu hüküm de 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek.
then "Add to Home Screen"