CUMHURBAŞKANININ AÇIKLAMALARI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu”na katılarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “6 bin 101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol mesafemiz, 29 bin 742 kilometreye çıktı. Muhalefetin takoz siyasetine hiçbir zaman teslim olmadık. Engellere takılmadan, projelerimizi kararlılıkla hayata geçirdik.” şeklinde konuştu. Ayrıca, bölgedeki gerilimlere de dikkat çekerek, “Hürmüz Boğazı’nda, hava sahalarında çıkan belirsizlikler, güvenli ulaştırma güzergahlarının ne kadar kıymetli olduğunu hatırlattı.” ifadelerini kullandı.
ULAŞIM VE EKONOMİK YATIRIMLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta Koridor’un demiryolu üzerinden ticaret hacmi potansiyeli 75 milyar dolar seviyesinde. Kalkınma Yolu’yla jeopolitik imkanlarımızı tüm bölgemizin faydalanacağı kapsamlı bir ekonomik avantaja dönüştüreceğiz. Orta Koridor için projeleri hayata geçirdiğimizde 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve yıllık ortalama 144 bin kişiye istihdam sağlanacağını öngörüyoruz.” açıklamasını yaptı. Ayrıca, “Kalkınma Yolu Projesi sayesinde Irak’ın Faw Limanı’na gelen yüklerin, ülkemiz üzerinden Avrupa’ya açılması bekleniyor.” diye ekledi. Projenin 10 yıllık projeksiyonuyla üretime etkisinin 50 milyar doları aşacağı ve istihdama etkisinin ise yıllık ortalama 63 bin kişiyi bulacağı belirtildi.
FORUMUN ÖNEMİ VE GELECEK HEDEFLERİ
Erdoğan, forumda alınacak kararların önemine vurgu yaparak, “İki gün boyunca alacağınız kararların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Forumun önemli bir platform olacağına yürekten inanıyorum.” dedi. Açıklamasında, “Ekonomik bakımdan toplam 51 trilyon doları aşan gayri safi yurt işi hasılaya sahip bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyorsunuz.” ifadesine yer vererek, Türkiye’nin lojistik hatların geliştirilmesine yaptığı yatırımların önemini dile getirdi. “Küresel ekonomide insan ve mal dolaşımını sağlayan lojistik hatların önemi görülüyor.” değerlendirmesini yaptı.
YATIRIMLAR VE MUHALEFETLE MÜCADELE
Cumhurbaşkanı, “Türkiye’nin özellikle son 22 yıldır kara, hava ve deniz yollarına ilave olarak iletişim ve enerji hatlarına yaptığı büyük yatırımların gerisindeki en temel motivasyon işte bu yaklaşımdır.” dedi. Ayrıca, “Yatırımların üretime etkisi ise 1 trilyon 65 milyon dolara denk geliyor.” açıklamasında bulundu. Yatırımların sanayiden ihracat, turizmden lojistik hizmetlerine kadar birçok sektöre yarar sağladığını belirten Erdoğan, “Tüm bu yatırımları yaparken engellemeye çalışan muhalefet ile de mücadele ettik.” dedi. İstanbul Havalimanı hakkında yöneltilen eleştirilere de yanıt vererek, muhalefetin projelerin önüne engeller koyma çabalarına dikkat çekti.
then "Add to Home Screen"