FİYAT ARTIRIMLARINA KARŞI SIKI DENETİM
Marketlerdeki haksız fiyat artışlarıyla ilgili çok sayıda şikayet alındığını bildiren Ticaret Bakanlığı, bu konuya yönelik yaptığı açıklamada fahiş fiyatlar ve stokçuluğa karşı denetimlerin artırıldığını duyurdu. Bakanlık, “Haksız fiyat artışlarına geçit yok” başlığı altında şu ifadeleri paylaştı:
FAHİŞ FİYATLA MÜCADELE YÜRÜTÜLÜYOR
“Ticaret Bakanlığı olarak, halkımızın beslenme, sağlıklı yaşam, barınma ve korunma gibi yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayan zorunlu mal ve hizmet sektörlerinde olası fahiş fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı en yüksek düzeyde denetimler gerçekleştiriliyor. Fahiş fiyat artışı ile mücadele kapsamında 81 ilimizde günlük rutin denetimler yapılmakta, tespit edilen fahiş fiyat artışları Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından titizlikle incelenmekte ve çeşitli kriterlere göre 100.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişen tutarlarda idari para cezaları uygulanmaktadır.”
IDARI PARA CEZALARI BÜYÜK ORANDA ARTMIŞTIR
Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı’nın iç ticaret birimleri tarafından 2023 yılında 170.207 işletme denetlendi. 48.628 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 1,5 milyar lira (1 milyar 498 milyon TL) idari para cezası uygulanmıştı. Rekabet Kurulu da 2023 yılında soruşturma yaptığı 166 firmaya toplam 2,7 milyar lira idari para cezası kesmişti. Bu yılın ilk 9 ayında yapılan denetimlerde ise Ticaret Bakanlığı, 340.485 işletmeyi denetlemiştir. Bu denetimlerden 153.063 işletmeye 1 milyar 331 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Benzer şekilde, Rekabet Kurulu da 2024 yılının ilk 9 ayında 147 firmaya 4 milyar 848 milyon lira idari para cezası uygulamıştır. Özellikle son zamanlarda marketlerdeki fiyatlandırmalarla ilgili kamuoyunda yer alan şikayetler doğrultusunda denetimlerin sıklaştırıldığı belirtiliyor. Ticaret Bakanlığı, haksız fiyat artışlarının tespit edilmesi üzerine denetimlerini yoğunlaştırarak durumu kontrol altına almak için gereken adımları atmaktadır.
PAZARDA DENGELERİ KORUMAK İÇİN ÇALIŞILIYOR
“Ticaret Bakanlığı, piyasadaki fiyat dengesini korumak ve vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek amacıyla temel tüketim ürünlerinde gerçekleşen her türlü fiyat artışını titizlikle inceliyor. Bu çerçevede, Ticaret İl Müdürlükleri’nin denetim ekipleri, özellikle halkın vazgeçilmez ihtiyaçlarının satıldığı marketlerde kontrolleri daha da artırmıştır. Ticaret Bakanlığı olarak, hem vatandaşlarımızın hem de iyi niyetli işletmelerin haklarını korumak için mücadele kararlılığını sürdürüyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”