BEYAZ KÖŞK’ÜN SATIŞ SÜRECİ
İstanbul Boğazı’nın değerli bölgelerinden Bebek’te yer alan ve FETÖ firarisi Akın İpek’e ait Beyaz Köşk, uzun süren satış sürecinde dördüncü ihalede el değiştirmişti. Şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’a yaptığı açıklamada, ihalenin KDV dâhil 1 milyar 116 milyon lira ile sonuçlandığını bildirmişti. Alıcı hakkında ise bilgi verilmemişti. Ancak, köşkün denizcilik ve tekstil sektöründeki önde gelen isimlerden Ali Bekmezci tarafından alındığı öğrenildi.
ALİ BEKMEZCİ’NİN KİŞİSEL VE ŞİRKET PROFİLİ
Ali Bekmezci, tekstil alanındaki büyüyen BEKS Çorap ve İç Giyim ile İstanbul merkezli dokuz gemi ile hizmet veren Beks Shipping’in sahibi. Bekmezci, çorap ve iç çamaşırı üretiminden, dünyanın en büyük armatörlerinden biri haline geldi. Ayrıca, Bekmezci Ailesi’nin iştiraki olan Beks Denizcilik, 2021’de beş gemi yatırımı ile denizcilik sektörüne hızlı bir başlangıç yaptı. Çok sayıda gemi ve tankerle hizmet veren şirket, yatırımcıların dikkatini çeken navlun fırsatlarını değerlendiriyor. Bekmezci, Beks Denizcilik çatısı altında kuru yük ve tanker ağırlıklı filoyu yönetiyor ve şirket, navlun taşımacılığı ile gemi alım-satımı alanlarında faaliyet gösteriyor. Beks, geçmişte Rusya ile bağlantılı yaptırım tartışmalarında gündeme gelmiş ve tüm faaliyetlerinin uluslararası hukuk çerçevesinde yürütüldüğünü belirtmiştir.
DÖRDÜNCÜ İHALEDEKİ SÜREÇ
Satış süreci, üç başarısız ihalenin ardından başarıyla sonuçlandı. İlk ihale geçen yıl mayıs ayında 750 milyon lira muhammen bedel ile düzenlenmiş ancak alıcı çıkmamıştı. Bu yıl 950 milyon lira + KDV ile yeniden denenen ihale talep yetersizliği nedeniyle iptal edildi. Yaz aylarında ise bedel 925 milyon liraya düşürüldü fakat üçüncü deneme de sonuç vermedi. Dördüncü turda başlangıç bedeli 810 milyon lira + KDV olarak belirlendi; önceki aşamalarla karşılaştırıldığında 115 milyon liralık bir indirim yapıldı ve nihayetinde 1 milyar 116 milyon lira (KDV dâhil) seviyesinde satış gerçekleşti. Koza Altın, yönetim kurulu onayının ardından tapu devrinin yakında tamamlanacağını bildirmişti. Bu satış, Akın İpek’in yurt dışına çıkmasının ardından mal varlıklarının TMSF gözetimine geçmesi ile başlatılan tasfiye/gelirleştirme sürecinin en fazla dikkat çeken halkalarından biri oldu. Boğaz’daki nadir nitelikli bu taşınmazın yıllarca alıcı bulamaması, yüksek fiyat seviyeleri ve belirsiz piyasa koşullarıyla açıklanabilmektedir. Dördüncü ihalenin “açık teklif ve açık artırma” usulünde sonuçlanması, sürecin en kritik aşamasının geçildiğini gösteriyor.