FITCH RATING’S RAPORU VE TÜRK BANKALARI
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının son üç aya ait veri raporunu yayımladı. Raporda, düzenlemelerin ve yüksek faiz oranlarının para politikasını sıkılaştırmasının, 2024’ün ikinci çeyreğinde Türk bankalarının marjlarını sıkıştırmaya devam ettiği ve iyileşen faaliyet ortamı koşullarına rağmen performansın zayıfladığı ifade ediliyor. Fitch, yüksek TL mevduat faizleri ve kredi büyümesine uygulanan aylık sınırlamaların, hem fonlama maliyetleri hem de hacimler üzerinde baskı yarattığını belirtiyor. Ayrıca, takipteki kredilerin (TGA) teminatsız bireysel kredilerden kaynaklı olarak ılımlı bir artış göstermesi dikkat çekiyor.
BANKALARIN FAALİYET KÂRLILIĞI VE GELİRLERİ
Datawatch raporu kapsamında 13 bankayı takip eden Fitch, “Kapsam dahilindeki bankaların faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlıklar oranı, marj baskısının yanı sıra faaliyet giderleri üzerindeki enflasyon kaynaklı baskı, zayıf iş hacimleri ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2024 ikinci çeyrekte yüzde 2,9’a gerilemiştir. Net ücret ve komisyonlar, daha düşük hacimleri yansıtarak daha yavaş büyürken, swap maliyetlerinden kaynaklanan alım satım zararları ve azalan müşteri işlemleri, kapsam dahilindeki bankaların toplam gelirlerinin %18 gibi yüksek bir kısmını aşındırmıştır” açıklamasını yaptı.
FITCH’İN TÜRKİYE İLE İLGİLİ SON DURUMU
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu mart ve eylül aylarında birer kademe yükseltti. 8 Mart 2024’te Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, görünümü ise “durağan”dan “pozitif”e yükselten Fitch, 7 Eylül’de kredi notunu “B+”dan “BB-“ye çıkararak görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize etti. Fitch, geçen ay dolar/TL yılsonu seviyesinin 36 TL olmasını beklediğini açıklar iken, “Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar (Kamu ve Finans Kurumları Güncellemesi)” başlığıyla düzenlediği webinarda, Türk bankaları için 2024 karlılık görünümünü zayıf bulduğunu ifade etti.