“Gıda Enflasyonunu Etkileyen İklim Değişikliği”

TCMB’NİN AÇIKLAMASI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan “Merkezin Güncesi” blog sayfasında yapılan incelemede, iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık artışı ve kuraklık sonucunda meyve ve sebze üretim miktarlarının azaldığı, üretim maliyetlerinin arttığı ve fiyatların yükseldiği belirtildi. TCMB Kıdemli Ekonomisti Aslıhan Atabek Demirhan ve Yardımcı Ekonomist S.Simin Bayraktar tarafından kaleme alınan yazı, iklim değişikliği ile gıda enflasyonu arasındaki ilişkiyi ele aldı. İklim değişikliğinin Türkiye’de gıda enflasyonunu nasıl etkilediği, ilgili göstergelerle incelendi ve konuyla ilgili detaylar paylaşıldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ
Yapılan analizler, iklim değişikliğinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için gerek halkın refahı gerekse genel enflasyon açısından kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. Artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyerek üretim maliyetlerini artırıyor ve dolayısıyla gıda fiyatlarını yukarı yönlü etkiliyor. Bu durum taze meyve ve sebze üretimini, maliyetini ve fiyatlarını etkilerken, mevsimsel değişikliklerin de bu sürece katkı sağladığı belirtiliyor.

ÖNEM VE GEREKLİLİK
İklim değişikliğinin yarattığı etkilerin sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve fiyat istikrarı açısından önemli bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor. Yaşanan değişimlerin taze meyve ve sebze fiyatları üzerindeki etkileri, Türkiye’deki önde gelen meyve ve sebze üreticilerini negatif yönde etkiliyor. Bu nedenle iklim değişikliği ve gıda fiyatları ilişkisinin dikkate alınarak alınması gereken önlemler ve yapılması gereken çalışmalar üzerinde duruluyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kadir İnanır Yeniden Hastaneye Kaldırıldı

Kadir İnanır, sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Usta oyuncunun yoğun bakımda tedavisinin devam ettiği ve hayranlarını endişelendirdiği bildirildi.

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.