SALDIRI VE GÜVENLİK ZAFİYETİ
Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Sırrı Süreyya Önder’in cenaze töreninden sonra uğradığı fiziksel saldırıya köşesinde yer verdi. Hakan, bu durumu kınarken, olayda ciddi bir güvenlik zafiyeti bulunduğunu ve saldırganın suç geçmişinin cezasızlık algısı oluşturduğunu ifade etti. Hakan, saldırının “Türk siyasetine ve Türkiye’nin huzuruna yönelik bir tehdit” olduğunu öne sürdü. Saldırının yalnızca Özgür Özel’i değil, tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğini belirtti ve yetkililerin bu konuya geniş bir perspektiften yaklaşması gerektiğini savundu.
SALDIRGANIN SUÇ GEÇMİŞİ ÜZERİNE TARTIŞMA
İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, saldırgan S.T. (66), 2004 yılında iki çocuğunu öldürme, hırsızlık ve tehdit suçlarından müebbet hapis cezasına çarptırılmış, 2020 yılında şartlı tahliye ile serbest kalmıştı. Hakan, saldırganın suç tarihinin 2004 olması nedeniyle ağırlaştırılmış cezalardan kurtulduğunu belirtti. “Bu tür suçluların 36 yıl hapis yatması bile az” diyerek mevcut ceza sistemini sorguladı.
OLAYIN DETAYLARI VE ÖZGÜR ÖZEL’İN YORUMU
Saldırı, Özgür Özel’in cenaze töreni sonrası AKM çıkışında gerçekleşti. Saldırgan S.T., başındaki ilk ifadesinde CHP’den yemek kartı talebinin reddedilmesi nedeniyle öfkeli olduğunu ve saldırı niyetinin olay anında oluştuğunu beyan etti. Olay sonrasında gözaltına alınan S.T. hakkında soruşturma devam ediyor. Özgür Özel, CHP Genel Merkezi önünde yaptığı açıklamada, saldırıyı bir provokasyon olarak nitelendirdi ve partisinin kararlılıkla yoluna devam edeceğini vurguladı.
HAKAN’IN GÜVENLİK ÇAĞRISI
Hakan, köşe yazısında güvenlik önlemlerinin artırılması ve suçluların cezalarının caydırıcı olmasının gerekliliğini ifade etti. Saldırının Türkiye’nin siyasi atmosferine zarar verebileceği yönünde uyarılarda bulundu.