ORADAKİ DURUM GÜNDEMDE
Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Ortadoğu’daki güncel duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Televizyonda yayınlanan konuşmasında, “ABD’nin Gazze’de işlenen tüm suçlarda önemli bir ortak olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı. Ayrıca, İran’ın “uygun gördüğü şekillerde” direnişin yanında durmaya kararlı olduğunu dile getirdi. Kasım, “İmkânlarımız sağlam, İsrail’in imkânlarımızı vurduğu iddiası bir hayal” sözleriyle operasyonlarına devam ettiklerini vurguladı ve son günlerde “Operasyonlarımız son günlerde arttı, İsrail’in kuzeyinde yaşayanlar bölgeden ayrılmaya zorlandı” şeklinde ekleme yaptı. Lübnanlıların yerinden edilmesi ise “bir yük ve direniş için bir fedakârlık” kabul edildi.
HIZMETLERİN KORUNMASI ÖNEMLİ
Kasım, İsrail’in son haftalarda gerçekleştirdiği “acı verici darbelerine” rağmen Hizbullah’ın savaşma yeteneklerinin sağlam kaldığını belirtti. Örgütün savaşçılarının İsrail’in kara saldırılarını geri püskürttüğüne ayrıca dikkat çekti. İsrail’in Lübnan’daki sivillere yönelik saldırılarla halka terör estirmeye çalıştığını, fakat bu çabalarının başarısız olduğunu ifade etti. “Bu, ilk kimin ağlayacağı savaşı. Biz ağlamayacağız. Hizbullah’ın komuta ve kontrolü hassasiyetle organize edilmiştir. Saldırılarda kaybettiğimiz tüm mevkilerdeki kişilerin yerleri dolduruldu” sözleriyle ekipmanlarının ve insan kaynaklarının güçlü olduğunu vurguladı.
Kasım, İsrail’in kuzeydeki askeri kayıplarının belirgin şekilde büyük olduğunu ve bunları gizlemeye çalıştığını da bildirdi. Bunun yanı sıra, “İsrail’in ABD’deki seçimlere müdahale etmeye çalıştığını” dile getirdi. Netanyahu’nun bu savaştaki hedeflerine ulaşamayacağına inandıklarını belirten Kasım, “Kendi askeri planlarımıza uygun yer ve zamanda füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldıracağız” dedi.
GENEL SEKRETER SEÇİMİ SÜRECİ
Son olarak, İsrail saldırısında hayatını kaybeden Hasan Nasrallah’ın yerine yeni bir genel sekreter seçeceklerini ifade eden Kasım, bu sürecin tamamlanmasının ardından detayların duyurulacağını kaydetti. Ancak savaş koşullarının yeni bir genel sekreter seçmeyi zorlaştırdığını belirtti. “Bizim için tek çözüm direnmek, ısrar etmek” vurgusunu yaptı. Ayrıca, İsrail’in Lübnan’a yönelik kara harekâtına dikkat çekerek, “İsraillilerle çatışmak istiyoruz, kimse mevzilerimizi terk edeceğimizi, silahlarımızı bırakacağımızı düşünmemelidir” şeklinde konuştu.