İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA’DAN YENİ MOBİL UYGULAMA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bakanlığın faaliyetlerini aktarırken “Gereği Yapıldı” adını verdikleri bir mobil uygulamanın geliştirilmekte olduğunu belirtti. Yerlikaya, “Ben göreve geldiğimden beri bazı paylaşımlarımızda gereği yapıldı diyoruz. Vatandaşlarımızın sosyal medya aracılığı ile bir talebi var ya da gördüğü bir kural hatası var asayiş ya da trafik ile ilgili.” ifadesini kullandı.
UYGULAMANIN HEDEFİ: SUÇU CEZASIZ BIRAKMAMAK
Bakan Yerlikaya, uygulamanın amacının suçların cezasız kalmadığını vatandaşlara göstermek olduğunu söyledi. Burada hedefin, devletin kolluk kuvvetleri ile birlikte suçu önlemek, yakalamak ve adalete teslim etmek olduğunu vurguladı. “Bunu yapınca daha az hata rastlanır bir ortamda daha huzurlu bir ortam oluşturmak istiyoruz,” dedi. Uygulama, asayiş ve trafik ile ilgili iki bölümden oluşacak ve vatandaşların gördükleri durumları çekecek ve gönderebilecek.
VATANDAŞLARA YENİ İHBAR KANALI SUNULUYOR
Bu uygulama, vatandaşların trafik veya çevrelerinde gördükleri suç eylemlerinin ihbarı için önemli bir fırsat sunuyor. Sosyal medya üzerinden bu suçları paylaşan vatandaşlarla birlikte “Gereği yapıldı” uygulaması üzerinden İçişleri Bakanlığı’na doğrudan ulaşabilecekler. Son günlerde çeşitli ciddi suçlara dair görüntülerin sosyal medyada paylaşılmaya başladığını belirten Bakan Yerlikaya, bu görüntülerin bakanlıkça incelendiğini ve ardından yasal işlem yapıldığını ifade etti.
HIZLI VE GİZLİ İHBAR YETENEĞİ
“Gereği yapıldı” uygulamasının mobil cihazlara indirilmesi yeterli olacak ve böylece gerçek kişiler ihbarda bulunabilecek. İhbarda bulunanların kimliklerinin gizli tutulması, yasaların ihlal edilmesine karşı caydırıcı bir etki yaratacak. Aynı zamanda gereksiz ihbarların önüne geçilmiş olacak. Uygulama aracılığıyla gönderilen görüntü veya fotoğraf, anında İçişleri Bakanlığı’na ulaşacak. Bakan Yerlikaya, çakarlı araç kullanımı konusunda önemli bir azalma sağlandığını da örnek göstererek, “2024 yılı boyunca denetimi güçlendirdik ve caydırıcı 36 maddeyi de güçlendirirsek, bu konuda yüzde 87 düşüş gördük,” dedi.