İRAN’IN SU-35 SAVAŞ UÇAKLARI SATIN ALIMI İDDİASI
Rusya’nın devlet savunma şirketi Rostec’ten sızdırıldığı öne sürülen belgeler, İran’ın Moskova ile 48 Su-35 savaş uçağı satın almak için bir anlaşma hazırlığında olduğunu gösteriyor. Eğer bu bilgiler doğrulanırsa, bu anlaşma, Ukrayna işgali sonrası Rusya’nın gerçekleştirdiği en büyük silah ihracatlarından biri olabiliyor. İddia edilen Su-35 anlaşması, İran’ın İsrail ile 12 gün süren savaşının ardından ve ABD’nin nükleer tesislere yönelik hava saldırılarının hemen sonrasında gündeme geldi. Bu olayların ardından Tahran’ın eskiyen hava filosunun sınırlılıkları gün yüzüne çıkmıştı. Modern Su-35’ler, İran’ın stratejik bölgelerini savunma ve olası saldırılara karşı caydırıcılık sağlama kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Newsweek’in haberine göre, bu anlaşma hem İran’ın bölgedeki konumunu güçlendirecek hem de iki yaptırımla mücadele eden ülke arasındaki savunma iş birliğini derinleştirecek. Rusya açısından ise bu, yaptırımlar ve savaş koşullarında büyük bir ihracat başarısı anlamına geliyor.
SIZDIRILAN BELGELERİN İÇERİĞİ
Black Mirror adlı hacker grubunun sızdırdığı belgeler, ihracat ile ilgili sözleşmeler, fiyatlandırma ve teslimat takvimlerini içeriyor. Belgelere göre “Kod 364” bu anlaşmanın İran ile ilgili olduğunu ve 48 Su-35 çok amaçlı savaş uçağı siparişini ifade ettiğini belirtiyor. Uçakların teslimatları 16 ile 48 ay arasında gerçekleşecek; ilk uçak 2026 yılında, son parça ise 2028’de teslim edilebiliyor. Ayrıca programda Khibiny-M elektronik harp sistemleri de yer alacak. Savunma medyası olan Army Recognition, belgelerin doğruluğunu teyit etmemiş olsa da, format ve terminolojinin gerçek Rostec belgelerine oldukça benzer olduğunu aktardı.
SU-35’İN ÖZELLİKLERİ
Su-35, çift motorlu bir çok amaçlı savaş uçağı olarak Rus yapımıdır. Yüksek manevra kabiliyeti, yönlendirme özelliklerine sahip motorları sayesinde sağlanıyor. Irbis-E radar sistemi ile birden fazla hedefi aynı anda takip edebilme yeteneği bulunmaktadır ve 8.000 kilograma kadar füze ve bomba taşıyabiliyor.
CEZAYİR’İN ROLÜ
Belgelerde “Kod 012” ile belirtilen Cezayir de önemli bir yer tutuyor. Cezayir, 12 Su-57E stealth uçağı ve Su-34 destek kitleri için 414 milyon dolarlık bir anlaşma gerçekleştirebilir. Bu durum, Cezayir’in Afrika kıtasında beşinci nesil savaş uçaklarını kullanacak ilk ülke olacağı anlamına geliyor.
RUSYA’NIN İHRACAT ZORLUKLARI
Son yıllarda Rusya’nın toplam silah ihracatı ciddi bir düşüş yaşadı. Jamestown Foundation’a göre, 2021-2024 arasında bu ihracat %92 oranında azaldı ve günümüzde sadece bir düzine aktif alıcı firması kaldı. Ukrayna savaşına bağlı olarak artan üretim faaliyetleri nedeniyle, İran ve Cezayir gibi ülkelerle yapılan sözleşmeler, Rusya’nın savunma ihracatını sürdürmesi açısından kritik bir öneme sahip. Su-35, Batılı 4. ve 4.5 nesil savaş uçaklarıyla, örneğin F-15E Strike Eagle, F/A-18E/F Super Hornet ve Eurofighter Typhoon gibi muadilleriyle rekabet edebilmek için tasarlandı. Su-35, Rusya’nın hava kuvvetleri ve ihracat programlarının temel taşını oluşturuyor. Geçen ay İran, Rusya’dan MiG-29 savaş uçakları alımı gerçekleştirdi. Bu gelişmeler, Rusya-İran Kapsamlı Stratejik Ortaklık Antlaşması ile örtüşüyor. Anlaşma, savunma, enerji ve ekonomik alanlarda ikili iş birliğini güçlendirmek amacıyla yapılmıştı.