İstanbul’da Yılanları Öldürmeyin, Önlem Alın

İstanbul’un bazı ilçelerinde yılanların görülme sıklığı artıyor

YILANLAR VE ARTAN GÖRÜLME SIKLIĞI

İstanbul’un kırsal ve yeşil alanlara yakın ilçelerinde yılanların görünme sıklığının artması, vatandaşlarda tedirginlik oluşturuyor. Uzmanlar, yılanların ekosisteme sağladığı faydalar nedeniyle zaruri olmadığı sürece öldürülmemeleri gerektiğini ifade ediyor. Son günlerde Küçükçekmece, Arnavutköy ve Sultangazi gibi ilçelerde yılan gözlemleri tıbbi kaygıları artırdı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ergün Bacak, yılanların görüldüğü bölgelerin kırsal ve yeşil alanlara yakın olduğunu belirtiyor.

KILIÇBOYNUZLU YILANLAR

Dr. Bacak, soğukkanlı olarak tanımlanan yılanların mayıs ve haziran aylarında kış uykusundan uyandığını, şu an haziran ayındaki sıcaklıkların uygun olduğunu, bu nedenle yılanların daha aktif olduklarını aktardı. Yılın kalanında da yılanlardan daha fazla bahsedileceğini dile getiren Bacak, “Temmuz ve ağustosta da görülebilirler ama aşırı sıcaklarda dinleniyorlar,” dedi. Mekân değişiklikleri hakkında halkı bilgilendiren Bacak, “Üreme alanları arıyorlar, bu yüzden daha çok aktivite gösteriyorlar,” diyor.

YILANLARIN ROLÜ

Bacak, insanların yılandan korkmasının doğal olduğunu belirterek, İstanbul’da yalnızca bir tür zehirli yılan bulunduğunu, bu yılanın da çoğunlukla insanlara zarar vermediğini ifade ediyor. Yılanların çoğunun su yılanları olduğunu ve sulak alanlarda görülebileceğini, bunların zararsız olduklarını vurguladı. Hazar yılanı gibi yılanların avcılarla mücadelesinde önemli bir rol oynadığını belirten Bacak, zararlı türlerle mücadeleci olan yılanların öldürülmesinin ekosisteme ciddi zararlar verdiğini belirtiyor.

Yılanla karşılaşan vatandaşların yetkililere başvurabileceğini dile getiren Bacak, yetkililerin yılanı uzak bir bölgeye götürdüğünü belirtti. Yılanların, ekosistemde hastalıkları taşıyan hayvanlarla mücadelede önemli bir yerinin olduğunu da söyledi. Yılanların kenarında olunduğunda kaçınılması gereken konular hakkında bilgi veren Bacak, yılanların zehirsiz olanlarının daha gergin olduğunu vurguladı.

SAĞLIK İKAZLARI

Ziraat Mühendisi Ömer Demir, pandemi döneminde boş alanların yılanlara çekici geldiğini, bu durumun artışa neden olduğunu belirtti. Bahçeleri ve açık alanları olanların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Demir, uygun temizlik ve bakım yapmaları gerektiğini ifade ediyor. Yılan ısırılması durumunda acil sağlık hizmetine başvurulmasının şart olduğunu vurgulayan Demir, zehrin ağızla uzaklaştırılabileceği efsanesinin yanlış olduğunu belirtti.

EKOSİSTEMİN KORUNMASI

Demir, yılanları işgalci olarak değil, ekosistemin bir parçası olarak görmek gerektiğini önerdi. Fare gibi zararlıların kontrol edilmesinde yardımcı olan yılanların öldürülmesinin zaruret olmadığını, doğanın dengesinin korunmasının önemine değindi. Topraksız tarıma geçilmesi durumunda doğanın gereklerine uymanın kolaylaşacağını ve yılanların da görünme oranının azalacağını belirtti.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Kayseri Adliyesi’nde Mahkeme Sonrası Olay: Cam Kırıldı

Kayseri'de, ağabeyinin uyuşturucu suçundan ceza almasının ardından adliye koridorunda mahkeme salonunun camını kıran kişi, "mala zarar verme" suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Ticaret Bakanlığı Paslanmaz Çelikte Anti-Damping Oranlarını Açıkladı

Ticaret Bakanlığı, paslanmaz çelikte ülkelere göre yüzde 12'ye kadar anti-damping uygulanacağını duyurdu. Bu karar, başlatılan anti-damping soruşturmasının ilk sonucunu oluşturuyor.

Rojin Kabaiş Soruşturmasında Telefon İncelemesi Tamamlandı

Van'da Rojin Kabaiş'in ölümüyle ilgili soruşturma devam ediyor. Kabaiş'in telefonuna ilişkin şifre, kırılamadığı için İspanya'ya gönderildi.

Kenan Yıldız İtalya’da En Değerli Oyuncu Seçildi

Juventus'ta oynayan Kenan Yıldız, kasım ayında gösterdiği performansla takımın en iyi oyuncusu ödülünü kazandı.

TCMB Toplam Rezervleri 190,8 Milyar Doları Aştı

Merkez Bankası'nın rezervleri, son bir haftada 4.366 milyar dolar artış gösterdi. Bu olumlu gelişme, piyasada dikkat çekti.