İstanbul, 23 Nisan 2025’te Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası artçı sarsıntıları devam ediyor. Bugün öğle saatlerinde, Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında yeni bir deprem kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, bu depremin büyüklüğünü 4.0 olarak tanımlarken, merkez üssünün yine Silivri açıkları olduğunu açıkladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 3.7 ve derinliğini 6.99 kilometre olarak kayıtlara geçirdi. Sarsıntı, İstanbul’un özellikle Silivri, Büyükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt ve Bakırköy gibi ilçelerinde hissedildi.
6.2’LİK DEPREMİN ARDINDAN ARTÇILAR SÜRÜYOR
23 Nisan’da saat 12.49’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’da büyük bir korkuya neden olmuştu. Sarsıntı 13 saniye sürmüş ve bu süre zarfında 291 artçı sarsıntı kaydedilmişti. AFAD, artçıların azalma eğiliminde olduğunu ifade etse de, uzmanlar Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun bu segmentinde hareketliliğin devam edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bugün meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem, bu hareketliliğin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
İLK DEĞERLENDİRME: BU NORMAL
CNNTÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal, 3.7 büyüklüğündeki depremin yorumunu yaparken, “23 Nisan 6.2’lik depremin artçısı olarak değerlendirilebilir. Bu normal, artçıların önümüzdeki 1-2 ay devam edeceğini konuşuyoruz. Yüzlerce oldu, bir süre daha devam edecek. Çok abartılacak bir durum yok. Bu normaldir. Zamanla büyüklüğü azalır, seyrekleşir ve 1-2 ay içinde sona erecektir. Ancak arada bir 4-5, 3-4 büyüklüğünde olabilir. Daha çok küçük mikro depremler ölçeğine düşerek bir süre sonra sona erecek. Tabii başka bir bağımsız deprem olmadığı sürece.” dedi. Pampal, “Kırılan kısım Orta Marmara’nın batı kesiminde. Kırılma doğuya doğru devam ediyor. Bir önceki tarihsel dönemde 1776’da iki yıkıcı deprem üreten bir fay. 23 Nisan’daki 6.2’lik ana şoku bunlardan biri olarak değerlendirebiliyorum. İkincisinin de ne zaman olacağını bilemediğimizi vurgulamak istiyorum. Biraz daha büyük 6.5-7 arası, 7’ye yakın büyüklükte deprem üretecek uzunlukta kırılmamış segmentin varlığını kabul etmemiz gerekiyor. İstanbul için deprem tehlikesi geçti demek bana göre doğru değil.” ifadelerini kullandı.
then "Add to Home Screen"