İzmir’de Ormanlara Giriş 5 Ay Yasaklandı

YAZ AYLARINDA YANGIN ÖNLENİYOR

Yaz mevsiminin gelmesiyle önlemler artıyor. İzmir’de orman alanlarına, yangın önlemi olarak 1 Haziran-31 Ekim 2025 tarihleri arasında girişler yasaklandı. İzmir Valisi Süleyman Elban’ın katılımıyla Valilik Toplantı Salonu’nda “Orman Yangınlarıyla Mücadele ve Alınan Tedbirler” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Elban, 2024 yılında kentte 513 orman yangınının meydana geldiğini, 4 bin 376 hektar alanın zarar gördüğünü açıkladı. Yangınların büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunu belirten Elban, bu yıl sezon başlamamasına rağmen 22 orman yangını ile karşılaşıldığını ifade etti.

MÜDAHALE SÜRESİNDEKİ GELİŞMELER

Yangınlara müdahale süresinin geçen yıl 8 dakikaya kadar düştüğünü vurgulayan Elban, “Bu yıl da aynı hazırlıkla sezona giriyoruz. Yangınla mücadelede görev alacak personel sayısı 227 atamayla arttı. Orman teşkilatının araç filosuna 10 yeni arazöz eklendi. Yangınla mücadelede kullanılmak üzere 12 helikopter, 4 uçak da hazır durumda.” şeklinde konuştu. Yangınların önlenmesi amacıyla yapılan farkındalık çalışmalarında geçen yıl 27 bin 341 köylü, 808 bin 966 öğrenci ve 678 arıcı, avcı ve çobana eğitim verildiğini belirten Elban, ayrıca 5 bin 538 kişinin “orman gönüllüsü” olarak sahada görev almak üzere eğitildiğini dile getirdi. Yanan alanların ağaçlandırıldığını da hatırlatan Elban, “Yamanlar Dağı’nda 2 bin 900 hektar alan zarar gördü. Bu alanın 1586 hektarı ormanlık alandı. Yamanlar’da yanan orman alanlarının tamamına yakınını fidan ve tohumla ağaçlandırdık.” ifadelerini kullandı.

YENİ KURAL VE YASAKLAR

Vali Elban, 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe giren yeni kurallar hakkında şu bilgileri verdi: 31 Ekim’e kadar ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Ateş yakmak, mangal yapmak ve izmarit atmak kesinlikle yasak. Biçerdöverler ve tarım makineleri yangın söndürme tankeri ve tüpü taşımak zorunda. Kaynak ve ateşli inşaat faaliyetleri de bu yasakların içerisinde yer alıyor. Nadas alanlarında anız yakımı da yasaklandı. Toplantıya Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Metin Düz ve Sahil Güvenlik Ege Bölge Deniz Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu katıldı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Ankara’da Eşini Bıçaklayan Yasin Özdemir Tutuklandı

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, eşine bıçakla saldıran Yasin Özdemir, olay sonrasında tutuklandı.

Bakan Şimşek ile Vekiller Arasında Vergi Borcu Tartışması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK'in enflasyon verilerinin eleştirilmesine yanıt vererek, kendisinin ve ekibinin kurumun verilerine müdahale etmediğini belirtti.

Huzurevi Şiddet Görüntülerine Bakanlıktan İnceleme Başlatıldı

İstanbul'daki bir huzurevinde çalışan bir kişinin, yaşlı bir adamı darp ettiği görüntüler yaygınlaşınca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duruma müdahale etti.

Grip Riski Arttı: H3N2 Uyarıları Yükseliyor

H3N2 grip virüsü, Avrupa'da erken başlayan grip dalgasında önemli bir rol oynarken, Türkiye'de de vakalar artıyor. Uzmanlar, belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Tuzla Tersaneler Bölgesinde Gemide Yangın Çıktı

Tuzla'daki tersanelerde demirli hayvan yemi taşıyan bir gemide yangın meydana geldi. Yangına müdahale etmek için çeşitli ekipler olay yerine intikal etti.