REEL SEKTÖRE DESTEK SÜRECEK
Bakan Şimşek, KOBİ’ler ve ihracatçılar başta olmak üzere reel sektörü desteklemeye devam ettiklerini ifade etti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan zorlukları aşmak ve deprem bölgesi dışındaki işletmelere de destek vermek amacıyla çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Şimşek, “Bu çerçevede, uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içinde işletmelerimize uzun vadeli, uygun koşullu krediler sağlıyoruz” açıklamasında bulundu. Bu kredilerin, işletmelerin yatırım projelerinin hayata geçmesine katkıda bulunurken, yeşil dönüşüm kapsamında sürdürülebilir projelerin hızlanmasına da yardımcı olduğunu söyledi.
KAYNAK MİKTARI VE DAĞILIMI
Şimşek, birçok uluslararası kuruluştan Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ’lere ve ihracatçılara yönlendirmek üzere bu yıl yaklaşık 2,3 milyar dolar kaynak sağladıklarına dikkat çekti. “Eximbank aracılığıyla, ihracatçıların yeşil ihracat projeleri ve yeşil altyapıyı destekleme projeleri ile işletme sermayeleri ihtiyaçlarına yönelik yaklaşık 1 milyar dolar kaynak sağlandı. Kalkınma bankalarımız aracılığıyla da KOBİ’lerimizin desteklenmesine yönelik yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kaynak temin edildi” şeklinde bilgi verdi.
DEPREM BÖLGESİNE YARDIM VE KULLANIM ALANLARI
Bakan Şimşek, bu kaynakların kullanım alanları hakkında da bilgi vererek, “Bu kaynak, deprem bölgesinde KOBİ’lerin gıda güvenliği projelerine katkıda bulunulması, ekonomik faaliyetlerinin yeniden inşa edilmesi için kullanılacak. Ayrıca, işletmelerin uluslararası ticaretlerinin finansmanına destek verilmesi, emisyon azaltımı yatırımlarının desteklenmesi, özel sektörün iç tüketim ihtiyaçlarını karşılamak üzere elektrik üretimi yatırımlarının ve enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanının desteklenmesi amaçlanıyor” dedi.
ÖZEL SEKTÖR DESTEKLERİ SÜRECEK
Şimşek, özel sektörün bu kaynakları kullanmaya başladığını ve kullandırımların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, “Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin her zaman yanındayız. Uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliğimiz sürüyor, reel sektörü desteklemek için uzun vadeli ve uygun koşullu kredilerin temini için çalışmalarımız devam edecek. Bu çerçevede, dezenflasyon sürecinde KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmaları sürdüreceğiz. Dezenflasyon sürecinden etkilenen bazı sektörlerin rekabet gücünü artıracak tedbirlere yönelik de çalışma yapıyoruz” diye ekledi.