Küresel Adalet Sorunu Yaşıyoruz

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN’UN YOĞUN PROGRAMI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yoğun programlarını devam ettiriyor. Altun, İletişim Başkanlığı tarafından yayına hazırlanan ve ömrünü İslam bilim tarihine adamış olan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen “Fuat Sezgin’in Mirası: Bilim Diplomasisi ile Köprüler Kurmak” kitabının tanıtım programı ve paneline katıldı.

SEZGİN’İN MÜCADELESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Altun, Fuat Sezgin’in bilimsel çalışmaları ve mücadelesinin dünya genelinde daha iyi anlaşılması için katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti. Yazar İhsan Fazlıoğlu’nun, Fuat Sezgin ile 1940’lı yıllardaki çalışmalarına dair söyleşisinden bahseden Altun, Sezgin’in bu süreçte kendisine yardımcı olan bir ekip bulunup bulunmadığı sorusuna “Ne ekip vardı ne para. Hiçbir şey yoktu, kafaya koyma vardı.” şeklinde yanıt verdiğini anımsattı. Sezgin’in başarılarının arkasındaki motivasyonun “kafaya koyma” anlayışı olduğunu belirten Altun, “Fuat Sezgin’in 93 yıllık ömrü, gerek siyasi baskı ve yıldırma girişimlerine gerek egemen epistemik cemaatlerin ideolojik dayatmalarına rağmen hakikat ve ilim namına kafasına koyduğunu hayata geçirme gayretiyle doludur.” dedi.

Altun, Sezgin’in ilmi gayretinin, İslam bilimlerinin gerçeklerini tanıtmak ve İslam medeniyetinin dünya bilimine olan katkılarını ortaya koymak amacı taşıdığını kaydetti. “Bir yandan evrensel bilim literatürüne katkı sunarken diğer taraftan İslam medeniyetinin doğru anlaşılmasına da hizmet etti. Fakat bu süreçte Müslüman dünyaya kaybettiği öz güveni, öz saygıyı ve itibarı yeniden kazandırma çabasında bulundu.” diyen Altun, Müslümanların yaratıcılığa olan inancını kaybettiği kanaatini belirtti ve bu inancın yeniden tesis edilmesi için mücadele verdiğini vurguladı.

KÜRESEL ADALET PROBLEMİ GÜNDEME GETİRİLDİ

Bugün dünyada bir “küresel adalet” problemi yaşandığını söyleyen Altun, bunun bir zulüm düzeniyle bağlantılı olduğunu belirtti. 19. yüzyıldan beri var olan Batılı sömürge düzeninin ve “Batıcı bağımlılık sisteminin” bu sorunların kökeninde yattığını ifade eden Altun, ayrıca Müslüman dünyasının karşılaştığı aşağılık kompleksi ve yenilgi psikolojisinin bu bağlamda önemli sorunlar olduğunu belirtti. Fuat Sezgin’in bilim yolculuğunun bu yanılsamaları ortadan kaldırma mücadelesi verdiğini aktaran Altun, Sezgin’in İslam bilim tarihindeki başarıların insanlığın bilimsel birikiminin önemli unsurları olduğunu vurguladı.

MüCADELEDE ÖZGÜVENİN Önemi

Altun, İslam medeniyetinin bilimsel zenginliklerine mesafeli duran elitlerin özgüven sorunları yaşadığını, bunun da “İslam terakkiye mani midir?” formundaki tartışmalara dikkat çektiğini bildirdi. Bu elitlerin modernleşme yolunda tepeden inmeci bir anlayışla çare arayışı içinde olduğunu vurguladı.

İSLAMOFOBİ VE SEZGİN’İN ROLÜ

İslam dünyasının karşılaştığı adaletsizlikler karşısında “aşağılık kompleksi” ile mücadele etmesinin öncelikle önemli olduğuna dikkat çeken Altun, “Fuat Sezgin Hoca’nın çalışmaları bu yolda rehber olacak niteliktedir.” şeklinde konuştu. İslamofobi konusunun da günümüzde yükselen bir ırkçılık türü olduğunu belirten Altun, Fuat Sezgin’in bu konudaki çalışmalarının önemi üzerinde durdu.

2019 YILI FUAT SEZGİN YILI OLARAK İLAN EDİLDİ

Altun, Fuat Sezgin’in hayatının son döneminde gerçekleştirdiği çalışmalar için Yeni Türkiye’nin ona zemin sağladığını belirterek, 2019 yılını “Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan ettiklerini ifade etti. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Vakfının ve diğer birçok kuruluşun bu mirası yaşatma konusunda çaba gösterdiğini aktardı.

PROGRAMDA TÖREN VE SERGİLER YER ALDI

Programda ayrıca Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, çeşitli akademisyenler ve yazarlar da bulunarak sergileri gezip incelemelerde bulundu. Altun, program kapsamında hazırlanan sergilerin ardından yapılan paneli takip etti.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.