Limon ve domates fiyatları mercek altında

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, son günlerde el yakan domates ve limondaki fiyat hareketlerini mercek altına aldı. Fiyatlarda rekabete aykırı uygulamalar tespit ederse ön araştırma veya soruşturma gündeme gelecek.

Türkiye’de mevsimsel olarak gıda fiyatlarında artışlar yaşanabildiğine dikkat çeken gümrük ve ticaret bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Rekabet Kurumu’nun gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi. Aynı yetkili, “Rekabet Kurumu kendi sorumluluk alanına giren konularda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un kendisine verdiği görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getiriyor. Herhangi bir ürünün fiyatındaki artış ya da inişin Rekabet Kanunu kapsamına girebilmesi için fiyatlardaki değişikliğin ilgili piyasada hakim durumda olan bir firma ya da bir araya gelen birden fazla teşebbüs tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakılıyor” dedi.

Son dönemde fiyatları hızla artan limon ve domatesteki fiyat hareketlerinin günlük olarak takip edildiğini aktaran bakanlık yetkilisi, “Fiyat hareketleriyle ilgili yapılan başvurularda Rekabet Kanunu ihlallerini ortaya çıkarmak için bilgi eksikliği piyasalarda tespit yapılmasını güçleştiriyor. Ancak yine de Rekabet Kurumu, patateste olduğu gibi gelen her başvuruyu en kısa sürede değerlendiriyor. Limon ve domateste de benzer bir uygulama yöntemi izlenecek” açıklamasını yaptı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) tespitleri de özellikle domateste tarla ve raftaki fiyat uçurumunu gözler önüne seriyor. Üreticilerle yapılan sözleşmelerde 1 kilogram salçalık domatesin alım fiyatı 25 kuruş olarak belirlenmesine rağmen firmaların fiyatı 12-13 kuruşa kadar indirebildiğine dikkat çeken TZOB yetkilileri, bu durumun fırsatçılık olduğuna dikkat çekti. Tarladan 25,30 kuruşa alınan sofralık domates ise marketlerde 2 Türk Lirası’nın üzerinde bir fiyatla satışa sunuluyor. TZOB verilerine göre 2014 yılı itibarıyla toplam domates üretimi 11 milyon 850 bin ton. Bu rakamın 2015 yılında yüzde 5,5 artışla 12 milyon 500 bin tona ulaşması bekleniyor.

Toplam domates üretiminin yüzde 67’isini sofralık, yüzde 33’ünü ise salçalık domates oluşturuyor. Sofralık domates üretiminde öne çıkan iller Antalya, Mersin, Muğla, Tokat, Çanakkale, Bursa, Samsun, İzmir, Şanlıurfa ve Manisa olarak sıralanıyor.

HÜRRİYET

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.