Mahkemelere seri yargılama geliyor

Yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılması maksadıyla getirilen arabuluculuk ve uzlaşma müesseselerinin ardından Türk hukuk sistemine yeni bir uygulama daha giriyor.

Hükümet, birçok Avrupa ülkesinde uygulanan ‘Seri yargılama’ sisteminin Türkiye’de de geçerli olması için çalışma başlattı. Adalet Bakanlığı yetkilileri seri yargılama sistemin nasıl işlediği ile ilgili bir çalışma yaparak, Fransa örneği yerinde incelendi. AK Partili hukukçu milletvekillerinin de destek verdiği çalışma hayata geçerse, Türkiye’de basit suçlarla ilgili bile yıllar süren davalar kısa zamanda neticelenecek. Yapılan çalışmaya göre; seri yargılama sistemi şöyle işleyecek:   Savcı, dava dosyasını, suçlunun suçunu ikrar etmesi şartıyla, seri yargılama yapılması talebi ile mahkemeye gönderecek. Mahkeme hakiminin bu talebi kabul etme veya reddetme yetkisi bulunuyor. Hakim seri yargılamayı kabul ederse, suçluyla alakalı karar kısa zaman içinde verilecek. Bu sürenin 5 veya 7 gün olabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Suçlunun suçunu kabul etmesi durumunda seri yargılamanın yanı sıra üçte bir nispetinde ceza indirimi de söz konusu olacak. Hakimin veya suçlunun seri yargılama usulünü kabul etmemesi durumunda ise normal yargı süreci işleyecek. Adalet Bakanlığının çalışmasında seri yargılama çerçevesine girmeyen suçlar da tespit ediliyor. Bunlar arasında çocuklara karşı işlenen suçlar da bulunuyor. Seri yargılama konusu yapılabilecek suçların, genellikle üst sınırı üç ya da 5 yıl hapis cezası içeren suçlar olabileceği ifade ediliyor. Bakanlığın taslağında, hakim ve savcılara uzlaşma uyguladıkları davalar oranında bir terfi de planlanıyor.

TÜRKİYE

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.