VERGİ KAAKÇILIĞI KAPSAMINDA YENİ DÜZENLEME
Sahte belgeyi bilinçli bir şekilde kullanan kişiler hakkında vergi kaçakçılığı çerçevesinde işlemler yapılacak. Böylece bu kişilerin 3 ila 8 yıl hapis cezası alma durumu gündeme gelecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadelede 1 Ekim tarihinde önemli bir adım atıyor. Sahte belge kullanan kişilere yönelik bir dizi yaptırım uygulanacak ve hapis cezası alma ihtimalleri belirgin hale gelecek. Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı, sahtecilik konusundaki çalışmaları 1 Ekim Çarşamba gününden itibaren yürürlüğe koyacak.
SAHTE BELGE KULLANMADE İDDİALARINA SON
Geçmişte sahte belge kullandığı belirlenen şirketler, belgeyi bilmeden kullandıklarını öne sürerek yaptırımdan kaçıyordu. Ancak bu yeni düzenlemeyle birlikte, şirketlerin sahte belgeleri bilerek kullandığı kabul edilecek ve ilgili vergi denetiminde daha katı bir yaklaşım benimsenecek. Bu durumda, sahte belge kullanan mükellefler hakkında vergi kaçakçılığı işlemleri başlatılacak ve üç kat vergi ziyaı cezası uygulanacak. Ayrıca, bu kişilere yönelik suç duyurusunda bulunularak hapis cezası alma olasılığı artacak.
KAYIT DÜZENLEME İMKANI SAĞLANACAK
Vergi Denetim Kurulu, geçmişte sahte belge kullandığına dair şüphe bulunan durumları mükelleflere bildirecek. Bu şekilde mükelleflere kayıtlarını düzeltme fırsatı sunulacak. Sahte belge kullananların yanı sıra, bu belgeleri düzenleyen kişiler de yakından izlenecek. Özellikle sahte belge düzenleyerek bu suçu organize bir şekilde gerçekleştiren kişiler üzerine detaylı araştırmalar yapılacak ve bu konu, para aklama boyutuyla ele alınacak.