“Marmara Fayı 250 Yıldır Enerji Biriktiriyor: 7.8’lik Deprem”

## MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ 2’NCİ MECLİS TOPLANTISI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkanlığını yaptığı Marmara Belediyeler Birliği 2’nci Meclis Toplantısı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanı Gökhan Yılmaz ve birçok belediye başkanı bir araya geldi. Görüşmelerde Marmara Bölgesi’nin afet yönetimi konusu ele alındı.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının 250 yıldır enerji biriktirdiğini ve 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtti. Tatar’a göre, 1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı ve fay her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor. Bu birikimle bir gün kırılacağını ifade eden Tatar, fayın elastik payının tükendiği anda depremin meydana geleceğini vurguladı. Fayın bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirdiğini belirten Tatar, oluşabilecek depremin büyüklüğünün 7.2 ile 7.8 arasında olabileceğine dikkat çekti.

## MARMARA FAYI VE DEPREM TEHLİKESİ

Marmara Bölgesi’nde uzun bir süredir enerji birikimi yapan Marmara fayının 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği uyarısında bulunan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, fayın hareketinin önemli olduğunu vurguladı. Fayın Batı Anadolu’da 2,5 santimetre hızla batıya doğru hareket ettiğini belirten Tatar, fayın elastik payının tükendiği anda kırılacağını ve bölgede 250 yıllık birikim olduğunu ifade etti. Tatar, olası bir depremin büyüklüğünün kırılmanın mekanizmasına bağlı olarak 7.2 ila 7.8 arasında olabileceğini söyledi.

## DEPREM TEHLİKESİNDE HAZIRLIK

Marmara Bölgesi’nde yaşanan deprem tehdidine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, fay hattındaki enerji birikiminin potansiyel bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Tatar, fay hattının tükendiği anda meydana gelebilecek depreme karşı alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığının altını çizdi. Bölgedeki yerel yönetimlerin afet yönetimi konusunda etkin politikalar izlemesi ve halkı bilinçlendirmesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle acil durum planlarının oluşturulması ve deprem sonrası müdahale stratejilerinin belirlenmesi önem arz etmektedir.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.