VERGİ DENETİMLERİ YÜKSEK GELİR GRUPLARINI HEDEF ALIYOR
Vergi denetimlerinde odak noktası olarak kayıt dışı yüksek gelir grupları seçildi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), büyük ölçekli şirketlerde ortaklık eden ve gelir vergisi beyannamesi vermeyen, harcama düzeyi ile vergi beyannameleri uyumsuz 10 bin mükellefi hedef alan bir gözetim programı başlattı. Bu çalışmanın sonucunda 15 milyar liralık matrah farkı belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sağladığı bilgilere göre VDK, risk analizi çalışmalarının ardından mayıs ayında Yüksek Gelir Grupları Gözetim ve Uyum Programı’nı hayata geçirdi. Çalışma sayesinde, büyük ölçekli şirketlerde ortaklık yapan ve gelirleriyle orantısız harcamalar gerçekleştiren yaklaşık 1.000 mükellef, ilk kez gelir vergisi beyanında bulundu.
MATRAH ARTIFINDA KÂR DAĞITIMININ ETKİSİ
Bu program çerçevesinde beyan edilen matrah 1,2 milyar lirayı geçti. VDK müfettişleri, bu mükelleflerle gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ortak oldukları şirketlerde kar dağıtımının önemini vurguladı. Görüşmelerde, şirket ve ortaklarının hukuki olarak ayrı varlıklar olduğuna dikkat çekildi ve kâr dağıtımının şirketten ortağa bir akış sağladığı ifade edildi. Ayrıca, kar dağıtım kararlarının şirkete finansal açıdan güç kazandırması sebebiyle denetim riskini önemli ölçüde düşürebileceği belirtildi. Bu süreçten sonra, kar dağıtımı kararı almayan veya sınırlı sayıdaki mükelleflerden yaklaşık 1.000 kişi, ortak oldukları şirketlerde kar dağıtımına giderek beyan edilen vergilerle yaklaşık 5,9 milyar lira matrah farkı elde etti.
DENETİMSİZ KALANLARA YÖNELİK HAREKET
Programa dahil olan bazı mükellefler, beyanname vermenin yanı sıra ortağı olduğu yaklaşık 1.200 büyük ölçekli şirketin kurumlar vergisi matrahını 7,7 milyar lira artırarak bu vergiyi de ödedi. Böylece, yapılan gözetim çalışmaları neticesinde toplamda yaklaşık 15 milyar liralık matrah farkına ulaşılmış oldu. Programa katılan mükelleflerin çoğu uyum gösterirken, uyum göstermeyenler için vergi denetim süreçleri başlatılacak.
GÖZETİM ÇALIŞMALARI SÜRECEK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıl başından itibaren süregelen gözetim çalışmalarıyla büyük ölçekli şirketler ve yüksek harcama profilindeki 50 binden fazla mükellefe ulaşmayı başardıklarını ifade etti. Bakan Şimşek şu sözleri de ekledi: “Bu yıl denetim oranları açısından büyük şirketleri ve yüksek gelir gruplarını hedef aldık. Geçen yıl incelenen büyük mükellef oranı yüzde 11 iken, bu yıl yüzde 32’ye çıktı. Hem bu mükelleflerin ödemesi gereken vergilerin tahsilini sağlıyoruz, hem de vergide adaleti ve etkinliği artırıyoruz. Kayıt dışılık ile mücadeleye dönük gözetim çalışmalarımız sürecek.”
Bakan Şimşek, konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden de, “Vergi denetimlerimizin odağına kayıt dışı yüksek gelir gruplarını aldık. Yüksek Gelir Grupları Gözetim ve Uyum Programı kapsamında gelir vergisi beyannamesi vermeyen, gelir ve harcamaları ile vergi beyanları uyumsuz olan büyük ölçekli şirket ortaklarını inceliyoruz. Vergide adaleti artırmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız sürecek,” açıklamasında bulundu.