NETANYAHU’NUN ABD ZİYARETİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARI
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’ye yaptığı ziyaretle ilgili Telegram kanalında yayınladığı bir video mesajında, Trump ile üzerinde çalışılan plana dayanarak, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) “bölgenin büyük bir kısmında” kalacağını açıkladı. Netanyahu, “İsrail’in bir Filistin devletini kesinlikle kabul etmeyeceğini” vurgulayarak, ziyaretin “tarihi” bir gelişme olduğunu savundu. “Hamas’ın bizi izole etmesine izin vermek yerine durumu tersine çevirdik ve Hamas’ı izole ettik” diyen Netanyahu, şimdi tüm dünya ve Arap ile Müslüman ülkelerin de Hamas’a belirledikleri şartlara uyması için baskı yaptığını ifade etti. Ayrıca, “hem yaşayan hem de hayatını kaybeden tüm rehinelerimizi serbest bırakmaları; IDF’nin de bölgenin büyük kısmında kalması” gerektiğini ekledi.
FİLİSTİN DEVLETİ KONUSUNA NET CEVAP
Guardian’ın haberine göre, ABD ziyareti sırasında Netanyahu’ya bir Filistin devletinin bölgedeki varlığı ile ilgili sorular yöneltildiğinde, “Kesinlikle hayır, ve bu anlaşmada da yazmıyor” diyerek açık bir şekilde karşı çıkmış. Devam eden sözlerinde ise, “Tek söylediğimiz şuydu; Filistin devletine kesinlikle karşıyız. Başkan Trump da bizim pozisyonumuzu anladığını söyledi. BM’de de bunun teröre büyük bir ödül ve İsrail devleti için tehlike olacağını ilan etti ve elbette buna razı olmayacağız” dedi.
KOALİSYON ORTAĞINDAN AĞIR ELEŞTİRİ
İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı ve Netanyahu’nun koalisyon ortağı Bezalel Smotrich, gündeme gelen plana sert bir yanıt verdi. Smotrich, planı “gürültülü bir diplomatik başarısızlık” olarak değerlendirdi ve “Bana göre bu sonunda gözyaşlarıyla bitecek. Çocuklarımız yeniden Gazze’de savaşmak zorunda kalacak” sözleriyle eleştirilerini dile getirdi.