FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI MAHMUD ABBAS’IN TÜRKİYE ZİYARETİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hafta başında Rusya’ya uçtu ve şimdi merakla beklenen ziyaret için Türkiye’de. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü Filistin liderini kabul etti ve Abbas bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşacak. Uluslararası haber ajansı AFP, Erdoğan’ın Abbas’la buluşmasının Orta Doğu’da gerginliklerin arttığı bir dönemde gerçekleştiğini ve bu buluşmanın özellikle önemli olduğunu belirtti.
TÜRKİYE’NİN FİLİSTİN’DEKİ ROLÜ
AFP, Ankara’daki ziyaretin zamanlamasına dikkat çekerken, Türkiye’nin oynadığı rolü ön plana çıkardı. Amerikan New York Times gazetesi ise ‘Filistin yönetimi liderinin ziyareti, Türkiye’nin Gazze savaşındaki benzersiz rolünü öne çıkarıyor’ başlığını attı. Türkiye’nin, Filistinlilere destek vermeye devam edeceğini vurgulayan Erdoğan’ın, iki devletli çözüme destek verdiğini hatırlattı.
ERDOĞAN-ABBAS GÖRÜŞMESİNİN GÜNDEMİ
Erdoğan ve Abbas arasındaki 2,5 saatlik görüşmenin ana gündemi, Gazze Şeridi’nde kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve İsrail’in gerçekleştirdiği katliamlardı. Türkiye’nin acil ateşkes çağrısında bulunduğunu ve İsrail’e baskı yapmaya devam edeceğini açıklayan Erdoğan, Abbas’a desteklerini sürdüreceklerini belirtti. İki lider, kapalı kapılar ardında yapılan randevuda ayrıca Batılı ülkelerin artan sessizliğini de ele aldılar.
ULUSLARARASI MEDYANIN YORUMLARI
France 24, ‘Erdoğan ve Filistin yönetimi lideri Türkiye’de Gazze’de ateşkesi görüştü’ şeklinde başlık atarken, ateşkesin yanı sıra Batılı ülkelerin artan can kayıplarına karşı sessiz kalışlarını ele aldı. İsrail gazetesi Jerusalem Post ise ‘Erdoğan: Türkiye Filistinlileri desteklemeyi sürdürecek’ başlıklı haberinde Ankara’nın acil ateşkes çağrısında bulunduğunu ve iki devletli çözüme desteğini yinelediğini aktardı. The New Arab internet sitesi ise, ‘Erdoğan, Abbas’a Türkiye’nin İsrail’e baskısına devam edeceğini söylüyor’ başlığını kullanarak, Türk liderin Batı’nın İsrail’e verdiği desteği eleştirdi.