ULAŞIM SEKTÖRÜNDE FİYAT ARTIŞLARI
Bayram tatili öncesinde ulaşım sektöründe fiyat artışları dikkat çekiyor. Öncelikle, bayram öncesinde 1.150 lira olan otobüs bileti arife günü 1.800 liraya satılmaya başlarken, uçak bileti fiyatlarında da anlamlı bir artış gözlemleniyor. Firma yetkilileri ise bu ‘zamların’ sebebi olarak talep artışını gösteriyor.
BÜYÜK FİYAT FARKLARI GÖRÜLÜYOR
Türkiye Gazetesi’nde yayımlanan habere göre, Ramazan Bayramı öncesindeki bir hafta ile bayramdan bir gün öncesindeki fiyat farkı oldukça çarpıcı. Örneğin, 17 Mart’ta İstanbul’dan Trabzon’a otobüsle 1.100 liraya gidilebiliyorken, 29 Mart’ta bu fiyat 1.800 liraya kadar çıkıyor. Bu durumda bir hafta içinde yüzde 70’e varan bir zam yapıldığı belirtiliyor. Uçak bileti fiyatları da benzer şekilde yükseliyor; 17 Mart’ta İstanbul’dan Adana’ya 1.300 lira olan bilet, bir hafta sonra 4.869 liraya çıkıyor. Bu da yüzde 350 civarında bir artış anlamına geliyor.
TÜKETİCİLERDEN TEPKİ
Vatandaşlar bu durumdan rahatsızken, büyük bir otobüs firmasının bölge müdürü ise fiyat artışlarının fırsatçılık olarak algılanmaması gerektiğini savunuyor. Yetkili, “Bayram dönemlerinde talep olağanüstü artıyor, bu nedenle fiyatlarda değişiklik yapmak zorunda kalıyoruz. Sefer sayısını artırmamıza rağmen talep fiyatları yukarı çekiyor. Otobüs firmaları olarak normal dönemdeki zararımızı bayramlarda telafi ediyoruz” açıklamasında bulunuyor.
ERKEN REZERVASYON ÖNERİSİ
Bir hava yolu şirketi temsilcisi, “Bilet fiyatlarımız, arz-talep dengesi doğrultusunda dinamik olarak belirleniyor. Yoğunluk nedeniyle fiyatların artması kaçınılmaz oluyor. Ancak vatandaşların mağdur olmaması için erken rezervasyon yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü bazı seferler şimdiden dolmuş durumda” ifadelerini kullanıyor.
ZAMLARIN GEREKÇESİ NEDİR?
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, her yıl otobüs ve hava yolu şirketlerinde fiyat artışları gözlemlendiğini belirtiyor. Ağaoğlu, “Bu zamlara gerekçe gösterilen unsurları buradan sormak istiyoruz. Normal şartlarda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bilet fiyatları ile ilgili tavan fiyat uygulaması yapıyor. Ancak bayram dönemlerinde bu uygulamaları ihlal eden firmalar mevcut. Ayrıca, Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliği’nde de otobüs bilet fiyatları ile ilgili düzenlemeler var. Fiyat artışlarının 1 ay önce bakanlığa bildirilmesi gerekiyor. Ancak bayramdan 3-5 gün önce fiyatlar fahiş şekilde artıyor. Tüketiciler, aşırı zam yapan firmaları Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikâyet edebilir ya da Ulaştırma Bakanlığı’na CİMER üzerinden bildirimde bulunabilirler” şeklinde konuştu.
TÜKETİCİLERİN DİKKATİNE
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, her bayram ve özel günde bu tür fiyat artışlarının yaşandığını vurguluyor. Deniz, “Şirketlere ‘neden böyle bir fiyat artışına gittiniz?’ sormak bizim görevimiz değil. Tüketicilerin yapması gereken, seyahat biletlerini erken almak. Zira ulaşımda fiyatlar arz ve talep dengesi üzerine kuruluyor. Bugün birçok sektörde benzer bir durum görmekteyiz. Talebin yüksek olacağı dönemlerde, tüketicilerin erken rezervasyon yapmaları önem taşıyor” diyor.