Papa 14 Leo İznik’teki Bazilikayı Ziyaret Edecek

Hristiyanlık tarihinde kiliseye bağlı piskoposların katılımıyla gerçekleştirilen ve dini konuların ele alındığı Birinci Konsil’in yapıldığı bazilikada hazırlık çalışmaları devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü altında Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından yürütülen su altı arkeolojik kazı ve araştırmaları Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile 2015 yılından bu yana sürdürülüyor. İznik’te, göl kıyısının 20 metre açığında, 1,5-2 metre derinlikte bulunan bazilikanın, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo tarafından, Birinci Konsil’in 1700. yıl dönümünde, 28-30 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilmesi planlanıyor.

HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

Bazilikada çevre düzenleme ve sergileme çalışmaları da devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, kazı sezonunda 60 kişilik bir ekiple çalıştıklarını belirtti. Ekipte antropologlar, restoratörler, arkeologlar ve sanat tarihçilerinin bulunduğuna değinen Şahin, “Çünkü kasım ayı sonu, oldukça önemli bir tarih, 28-30 Kasım tarihleri arasında Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa’nın bu alanı ziyaret etme programı var. Bu ziyarete kadar alan ve çevre düzenlemesi ile sergiye yönelik çalışmalarımız devam edecek. Hazırlıklarımız, tamamen sergilemeye yönelik” ifadelerini kullandı.

KUTSAL PEDERLER KİLİSESİ OLARAK TANINIYOR

İznik’teki kilisenin bilinen en büyük kilise olduğunu vurgulayan Şahin, şimdiye kadar yapılan kazılarda elde edilen verilerin, bulguların, kalıntıların ve kültürel varlıkların birleştirilerek değerlendirildiğini belirtti. Bu bağlamda, buranın yüzyıllardır bilinen fakat keşfedilememiş Kutsal Pederler Kilisesi olduğu hipotezinin Hristiyan dünyasında kabul gördüğünü aktardı.

HAÇ MERKEZİ OLABİLİR

Prof. Dr. Şahin, Katoliklerin ruhani lideri Papa’nın önümüzdeki ay İznik’e yapacağı ilk yurt dışı ziyareti hakkında, “Şu anda bulunduğumuz alanı ziyaret ederek, bu kiliseyi bir anlamda belki Hristiyanlar açısından hac merkezi haline getirilebilir. Bu kilise, Papa’nın ziyaretinden sonra önemli bir uğrak yeri olabilirse ülkemiz, inanç turizmi açısından çok önemli bir destinasyona sahip olacak” dedi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.