ABD’NİN NÜKLEER SALDIRILARININ SONUÇLARI
CNN ve New York Times’ın elde ettiği istihbarat değerlendirmelerine göre, ABD’nin Fordo, Natanz ve İsfahan’daki nükleer tesislere düzenlediği hava saldırıları, İran’ın nükleer programının temel bileşenlerini yok edemedi. Zenginleştirilmiş uranyum stoklarının ve santrifüjlerin büyük ölçüde korunmaya devam ettiği kaydedildi.
TRUMP YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMALAR
ABD Başkanı Donald Trump ve özel temsilcisi Steve Witkoff, saldırıların “tarihteki en başarılı askeri operasyonlardan biri” olduğunu öne sürdü. Witkoff, Fordo tesisine 12 sığınak delici bombanın gönderildiğini ve hedeflerin “tamamen yok edildiğini” savundu. Ancak Pentagon’un değerlendirmeleri, Trump’ın iddialarıyla çelişiyor.
Saldırıların hedeflerine verdiği hasarın ve İran’ın nükleer alanına etkisinin analizi devam ediyor ve daha fazla istihbarat ortaya çıktıkça bilgilerin güncellenebileceği bildiriliyor. Ancak, erken bulgular, Trump’ın saldırıların İran’ın zenginleştirme tesislerini “tamamen ve bütünüyle yok ettiği” yönündeki tekrar eden açıklamalarıyla tutarsızlıklar içeriyor. Savunma Bakanı Pete Hegseth de Pazar günü İran’ın nükleer emellerinin “yok edildiğini” bildirdi. Ancak, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının hala var olduğu belirtiliyor.
BEYAZ SARAY’DAN TEKZİP
Beyaz Saray, bu değerlendirmelerin varlığını kabul etmesine rağmen içeriğine katılmadıklarını ifade etti. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karoline Leavitt, CNN’e “Bu iddia tamamen yanlış ve ’çok gizli’ olarak sınıflandırılmıştı” dedi. Leavitt, istihbarat sızdırmasının, Trump’ı küçük düşürme amaçlı bir eylem olduğunu iddia etti. Ayrıca, ABD ordusu operasyonun planlandığı gibi gittiğini ve “ezici bir başarı” elde ettiğini aktardı.
İSRAİL’İN ROLÜ VE SALDIRILARIN ETKİSİ
İsrail, ABD operasyonundan önce İran’ın nükleer tesislerine saldırılar düzenledi, ancak bitirmek için ABD’nin sığınak delici bombalarına ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. B-2 bombardıman uçakları bu bombalardan bir düzineden fazlasını hedeflere attı, ancak bu bombaların santrifüjleri ve zenginleştirilmiş uranyumu tamamen ortadan kaldırmadığı ifade ediliyor. Hasarın büyük ölçüde yer üstü yapılarla sınırlı kaldığı ve enerji altyapısını etkilediği vurgulanıyor.
Hegseth, CNN’e yaptığı açıklamada, “Bombalı saldırımız İran’ın nükleer silah üretme kabiliyetini yok etti” diye konuştu. Saldırıların hasarına dair inancını yineleyen Trump, “Bence tamamen yıkıldı,” diyerek pilotların hedeflerine başarıyla ulaştığını belirtti.
TOPLANTILARIN İPTALİ VE DEMOKRAT TEMSİLCİLERİN YORUMLARI
Genelkurmay Başkanı Dan Caine, hasar değerlendirmesi devam ederken İran’ın nükleer kabiliyetlerine ilişkin yorum yapmanın “çok erken” olduğunu bildirdi. Salı günü Temsilciler Meclisi ve Senato için planlanan gizli bilgilendirme toplantıları iptal edildi. Demokrat Temsilci Pat Ryan, sızan bilgilendirmelerin Trump’ın iddialarını desteklemediğini belirtti.
Uzun süredir ABD’nin devasa sığınak delici bombalarının İran’ın derin yer altı tesislerini tamamen yok edip edemeyeceğine dair soru işaretleri bulunuyor. Dikkat çeken şekilde, etkili olamayacağı düşünülerek İsfahan’a denizaltıdan fırlatılan Tomahawk füzeleri ile saldırı yapıldı. ABD’li yetkililerin, İran’ın hala faal olan gizli nükleer tesislerini barındırdığına dair inançları da mevcut.
then "Add to Home Screen"