Petro’dan Trump Ve Netanyahu’ya Sert Suçlamalar

AÇIKLAMALAR VE SUÇLAMALAR

Başkent Bogota’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Casa de Narido’da bir konuşma gerçekleştiren Petro, Gazze’deki gelişmeler nedeniyle Trump’ı “soykırımın suç ortağı” olmakla itham etti. Cumhurbaşkanı Petro, “Bay Trump bugüne kadar olduğu gibi soykırıma suç ortağı olmaya devam ederse, hak ettiği tek yer hapishanedir.” sözlerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD ziyaretinde Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından tutuklanması gerektiğini öne süren Petro, “ABD uluslararası hukuku aslında tanımıyor. Roma Statüsü, insanlığa karşı suçların veya savaş suçlarının ne olduğunu tanımlar. Bu mahkemelerde yargılanan her vatandaş, hangi uyruktan olursa olsun, oradan geçtiğinde herhangi bir ülke tarafından tutuklanabilir. Dolayısıyla Netanyahu da ABD’de tutuklanabilir.” dedi.

Petro, ABD ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) yeniden gözden geçirileceğini belirtirken, İsrail ile olan serbest ticaret anlaşmasının iptal edileceğini de açıkladı. Filistin’in özgürleştirilmesi konusunda ortak bir ordu kurulması teklifini yineleyen Petro, “Birleşmiş Milletler (BM), soykırıma suç ortaklığı yapan bir hükümetin önünde diz çökemez. O halde harekete geçelim, yalnız kalıp kalmayacağımızı sonra görürüz.” ifadelerini kullandı.

Amerika’nın vizesini iptal etme niyetine vurgu yapan Petro, “(ABD) uluslararası hukuku çiğniyor. BM’de konuşmaya gidecek ya da BM’nin gündemindeki konular hakkında söz alacak herhangi birinin vizesini iptal etme hakkına sahip değil. Bu, dünya hukukudur. Eğer Trump bunu unutuyorsa ya da ona söylemiyorlar ya da kendisi okumuyorsa o halde birisi ona okusun.” şeklinde bir açıklama yaptı. Ayrıca, Pasifik Okyanusu’nun uyuşturucudan arındırılması amacıyla uluslararası bir antlaşmanın gerekliliğini vurgularken, “İşbirliğine ilk günden bu yana hazırız.” dedi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.