TÜRKİYE’DE SİLAH BIRAKMA SÜRECİ BAŞLIYOR
Teröristbaşı Abdullah Öcalan, 11 Temmuz’da başlaması beklenen silah bırakma süreci öncesinde bir video mesaj yayınladı. Öcalan, mesajında şu sözlere yer verdi: “Silahın değil, siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inanıyorum. Ve sizi de bu ilkeyi hayata geçirmeye çağırıyorum. Önümüzdeki döneme çağrım, kongre kararları ve en son bu yazıda dile getirdiğim görüş ve öneriler doğrultusunda yüklenelim ve başarı temelinde gelişmeler sağlayalım.” Bu mesajın ardından PKK’nın silah bırakacağı yer de belirlendi. Buna göre, Irak’ın Süleymaniye kentinde bulunan Ranya ilçesinde, Twaswran köyünde silah bırakma işlemi başlayacak.
Demokratik Bölgeler Partisi (DEVA) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Abdullah Öcalan’nın yaptığı yeni çağrı ve gelişmeler hakkında partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulundu. Doğan, “11 Temmuz’da Süleymaniye’de gerçekleştirilecek 12 Mayıs kongre kararına uygun atılacak adımı izlemek için biz eş genel başkanlarımız ve bileşen partilerin sözcüleri ile birlikte bu tarihi ana tanıklık etmek için orada olacağız” dedi.
Örgütün silah bırakacağı köye giden tv100 muhabiri Canan Altıntaş, “PKK’nın ilk silah bırakma törenine ilişkin görüntülerin televizyonlardan canlı yayımlanması planlanıyordu. Ancak “güvenlik” gerekçesiyle, canlı yayın kararından vazgeçildiği duyuruldu.” şeklinde bilgi verdi.
Altıntaş, ayrıca 30 PKK’lının ilk aşamada köye geleceğini aktardı. Seçilen köyün Kandil’e çok yakın olması nedeniyle bu yerin tercih edildiğini söyleyen Altıntaş, “Silahlar burada bırakılacak ve ardından imha edilecek.” ifadelerini kullandı. Kandil eteklerinde yer alan 14 kampın varlığını belirten Altıntaş, “Mahmur Kampı 1998 yılında BM tarafından mülteciler için açılmıştı. Ancak burası PKK için büyük kamplardan birisi oldu. Bu kamplar, PKK’nın hazırlıklarını yaptığı alanlar.” diye ekledi.
Silah bırakma ve imha işleminin MİT’in denetiminde olacağı bilgisini veren Altıntaş, köylülerin güvenlik konusundaki endişelerini dile getirdi. Özellikle Kandil’e yakın köylerde yaşayanların bu durumu merakla beklediğini söyledi. Silahların bırakılmasının ardından TSK, arama tarama faaliyetleri yürütecek, kamplar boşaltıldıktan sonra ise peşmergeye teslim edilecek.