RUSYA VE İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği öğrenildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, bu görüşme İran tarafının talebi üzerine gerçekleşti. Görüşmede, bakanların güncel ikili ve bölgesel meseleler üzerine karşılıklı görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.
BÖLGESEL İSTİKRAR ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
Aynı açıklamada, Katar ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Afganistan ile Pakistan arasında sağlanan karşılıklı ateşkes anlaşmasının her iki bakan tarafından memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. “Bakanlar, bölgesel istikrar ve güvenliği sağlamak için siyasi ve diplomatik yollarla anlaşmazlıkların çözülmesi amacıyla iki dost ülke arasında diyaloğun devam etmesi çağrısında bulundular” denildi.
KÜRESEL GELİŞMELER ÜZERİNE GÖRÜŞLER
Lavrov ve Arakçi’nin, Orta Doğu’daki gelişmeleri, özellikle Filistin-İsrail ateşkes sürecini ve bu konunun BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınmasını değerlendirdikleri belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın İran’a karşı bir kampanya yürütme çabasının bulunduğu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Yönetim Kurulu’ndaki durumu da konuştukları kaydedildi.
STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI’NA VURGU
Bakanların, ikili ilişkilerin bazı yönleri hakkında da görüş alışverişi yaptıkları ifade edilirken, “Taraflar, Rusya ve İran arasında 2 Ekim’de yürürlüğe giren Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın koşulsuz olarak uygulanması yönündeki karşılıklı taahhütlerini yineledi” belirtildi.