Ryugyong Oteli: Yarım Kalan Hayal 2 Milyar Dolar

1987’de inşaatına başlanan Ryungyong Oteli, Kuzey Kore’nin Güney Kore’yi geçme hedefinin bir sembolü olarak ortaya çıkmıştı. Bu proje, 1988 Olimpiyatları öncesinde “Sosyalizmin mimari mucizesi” olarak tanıtılacaktı. Planlarda otelin içinde 3.000 oda, 8 katlı döner restoran ve bir kumarhane yer alması öngörülmüştü. Ancak, inşaat 1992’de durmak zorunda kaldı çünkü gerekli finansman sağlanamadı. Ülke, o dönemde Sovyet desteğini kaybetmiş ve ekonomik çöküşle karşı karşıya kalmıştı.

YARIM KALAN 2 MİLYAR DOLARLIK HAYAL

Uzmanlara göre, otelin tamamlanması için gereken maliyet günümüzde yaklaşık 2 milyar dolar olacak ve bu tutar, Kuzey Kore’nin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 5’ine eşdeğer. Raporlarda, “Pyongyang askeri programlara milyarlar ayırırken, Ryugyong hala finansman bekliyor” şeklinde ifadeler yer alıyor. 2012 yılında Alman otel zinciri Kempinski, binayı kısmen açmayı planladığını bildirmişti fakat proje kısa sürede iptal edildi. O tarihten bu yana yapı, cam ve betondan oluşan dev bir hayalet kule olarak kalmaya devam ediyor.

ARTIK BİR PROPAGANDA SEMBOLÜ

Yabancı turistlerin içeri girmesi sınırlı sayıda gerçekleşiyor. Tur operatörü Simon Cockerell, otelin lobisini şu şekilde aktarıyor: “Lobide her yer çıplak betondan oluşuyordu. Yukarı çıkmak için sadece bir servis asansörü vardı ve o da manuel olarak durduruluyordu.” Günümüzde Ryugyong Oteli, geceleri Kuzey Kore bayrağının renkleriyle ışıklandırılıyor ve devlet etkinliklerinde görsel bir arka plan olarak kullanılıyor. Yönetim, binayı işletir hale getirmek amacıyla yabancı yatırımcılar arayışına girmiş durumda. Yeni proje ile otelin tepe katında bir kumarhane açılması planlanıyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.