KURAKLIK SU KAYNAKLARINI ETKİLİYOR
Kentte etkili olan kuraklık, su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Edirne’nin Havsa ilçesinde bulunan Şerbettar köyündeki hayvanların sulanması için yapılan göletin su seviyesi, yaz aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yetersiz yağışlar nedeniyle haziran ayından itibaren düşmeye başladı.
GÖLETTA SU SEVİYESİ DÜŞTÜ
Kısa süreli sağanak yağışların gölete fayda sağlamaması ve su kaynaklarının kuruması sonucunda göletin suyu tamamen çekildi. Bu durum, göletin tabanında derin çatlaklar açılmasına neden oldu ve besiciler farklı su kaynaklarından hayvanlarını sulamaya çalışıyor.
Şerbettar Köyü Muhtarı Cengiz Sümek, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız” diyerek, kuraklık nedeniyle göletin kuruduğunu ve bu durumun tarımsal ve hayvansal üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. “Hayvanlar bu yıl göletten su içmediler. Vatandaşlar hayvanları meraya salamıyor. Hayvanlar içeri kapanınca maliyetler iki katına çıktı. Her taraf kuru, şu anda merada 1 gram su yok” şeklinde konuştu. Sümek, alternatif olarak meraya yeni bir su kuyusu açılması talebinde bulundu.
BEŞİCİLERİN ENDİŞELERİ ARTIYOR
Üretici Ozan Yavuz, göletin daha önce hiç kurumadığını belirterek, “Toprak çatlamış durumda” ifadesini kullandı. Geçen yıllarda gölette balık avlarken, bu yıl tabanında yürüdüklerini aktaran Yavuz, “Bugüne kadar böyle bir şey görmedim. Yağışlar olmadığından dolayı su kaynakları bitti. Çok kurak bir dönem” dedi. Üretici Kubilay Ordo da kuraklık ve sıcak havaların su kaynaklarını tükettiğini dile getirdi.