BASRA KÖKENLİ SICAK HAVA DALGASI ETKİSİ
Türkiye’nin güney ve doğu bölgelerinde etkili olan Basra kökenli sıcak hava dalgasına ek olarak, 20 Temmuz 2025 Pazar günü itibarıyla İstanbul başta olmak üzere batı bölgelerinde Afrika kökenli yeni bir sıcak hava dalgasının etkili olacağı tahmin ediliyor. Yeni haftada yaşanacak sıcak hava dalgası nedeniyle, İstanbul’da 30-33°C arasında seyreden hava sıcaklıklarının 3 ila 5 derece daha artabileceği belirtiliyor. Bu artışla birlikte kentin bazı bölgelerinde sıcaklıkların 40°C’ye kadar ulaşması öngörülüyor.
Sıcaklıkların Ankara’da 37, İstanbul’da 36, İzmir’de 40, Konya’da 37, Edirne’de 42, Bursa’da 39, Aydın’da 44, Muğla’da 41, Antalya’da 40, Adana’da 39, Diyarbakır’da 45, Erzurum’da 32 ve Şanlıurfa’da 44 dereceye yükselebileceği öngörülüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sıcaklıkların yarından itibaren artacağına dikkat çekerek, “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzden verileri aldık. Ülkemiz genelinde sıcaklıklar yarından itibaren 6-12 derece daha artacak. Sağlığımızı korumak ve muhtemel orman yangınlarının önüne geçmek için her zamankinden daha tedbirli davranmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
AKOM’DAN VATANDAŞLARA UYARI
AKOM da aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyardı. Yapılan uyarıda; “Pazar günü itibarıyla İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgelerine Afrika kökenli yeni bir sıcak hava dalgasının ulaşacağı tahmin edilmektedir. Önümüzdeki hafta boyunca bölgemizde etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının 3-5°C daha artabileceği; İstanbul’un farklı bölgelerinde sıcaklıkların 40°C’ye kadar yükselebileceği öngörülmektedir. 5-6 günlük bu sürenin, orman yangınları açısından yüksek risk taşıdığı değerlendirilmektedir. Bu nedenle, orman yangınlarına karşı son derece dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Ayrıca; yaşlılar, hamileler, çocuklar ile astım ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin güneşli ortamlarda bulunmamaya özen göstermeleri tavsiye edilmektedir.” ifadeleri yer aldı.