SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Terör örgütü PKK’nın 5-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği 12’nci kongresinde kendini feshetme ve silah bırakma kararı almasının ardından süreç devam ediyor. Alınan kararlar arasında silah bırakmanın pratik olarak gerçekleşmesi adına yapılan hazırlıkların sürdüğü öğreniliyor. Bu çerçevede, PKK mensuplarının silahlarını Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye kenti kırsalında belirlenen bir alanda bırakacağı belirtiliyor.
BIRAKMA YÖNTEMLERİ BELİRSİZ
Edinilen bilgilere göre, silahların ateşe atılarak yok edilmesi veya yerel yetkililere teslim edilerek bırakılması gibi farklı yöntemler değerlendiriliyor ancak silahların hangi biçimde bırakılacağı henüz kesinleşmedi. Bununla birlikte, bir “silah bırakma töreni” için hazırlıklar yapıldığı ve Süleymaniye’nin kırsal alanında PKK’lıların silahlarını ilgili birimlerin gözetiminde bırakacakları bilgisi mevcut. Sürecin hassasiyeti nedeniyle, olası provokasyonları önlemek adına silah bırakmanın bugüne kadar açıklık getirilenlerden farklı bir biçimde gerçekleşebileceği kaydediliyor.
Terör örgütü KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu’nun bir grup PKK’lı ile birlikte ilk silah bırakmayı gerçekleştireceği daha önce gündeme gelmiş ancak bu henüz gerçekleşmemiş. Mustafa Karasu, dün akşam saatlerinde PKK çizgisinde yayın yapan Medya TV’ye verdiği röportajda, süreç için örgütün beklediği bazı adımların hala yerine getirilmediğini savundu. Öcalan’dan gönderilmesi beklenen mesajın bugüne kadar iletilmediği vurgulanıyor. Ayrıca, önümüzdeki bir hafta içinde İmralı’dan örgüte bir mesaj gönderilmesinin sürecin gelişimi açısından önemli olacağı belirtiliyor. Beklenti, 10 Temmuz’dan önce bu sürecin netleşmesi ve ilk silah bırakmanın planlandığı gibi yapılması yönünde.
PKK’nın ilk silah bırakma gününde medyanın davet edilip edilmeyeceği yönündeki belirsizlik devam ediyor. Silah bırakmanın yalnızca yetkililer ve örgüt tarafından kayıt altına alınması değil, aynı zamanda dünya kamuoyuna açık bir şekilde canlı yayınlanmasının planlandığı ifade ediliyor. Bu gün için bölgeye bazı sivil toplum kuruluşlarının da davet edilmesinin düşünüldüğü belirtiliyor, ancak sürecin hassasiyeti nedeniyle bu planların değişme olasılığı da gündemde. Şu ana kadar Türkiye’den ya da dünya genelinden herhangi bir medya kuruluşu ya da STK’nın Kuzey Irak’a davet edilmediği ifade ediliyor. Silah bırakma işleminin medya olmadan yerine getirilebileceği de vurgulanıyor.
DEĞERLENDİRME
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, PKK’nın silah bırakma sürecine değindi. Süreçte yeni bir aşamaya geçildiğini belirten Doğan, silah bırakma günüyle ilgili beklentilere dair şunları söyledi: “Yeni aşamaya geçişte bizimle paylaşılan bilgilere göre önümüzdeki bir hafta içerisinde birtakım adımlarla birlikte tarihsel bir ana hep birlikte tanıklık edeceğiz. Mekansal olarak çok fazla söz ediliyor. Bu konuda pek çok haber var, ancak bunları doğrudan teyit etme fırsatımız yok. Tarafların yapacağı açıklamalarla süreç netleşecek. DEM Parti olarak biz de bizimle paylaşılan bilgileri aktarabiliriz. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde planlanan bu tarihsel adım, kongre kararlarının gereğine uygun şekilde gerçekleştirilecek.”