TRUMP’IN EKONOMİ AÇIKLAMALARI
Trump, Beyaz Saray’da gerçekleştirilen bir etkinlikte ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın ülkelerle ticaret anlaşmaları üzerinde “fazla mesai” yaptıklarını belirten Trump, “Herkesin anlaşma yapmak istediğini” ifade etti. Yakın zamanda basında “Gerçekten ilgilenen birileri var mı?” sorusunun gündeme geldiğine dikkat çekerek, “Daha dün Çin ile imzaladık. Herkesle anlaşma yapmayacağız. Bazılarına sadece bir mektup gönderip ‘Çok teşekkür ederiz, yüzde 25, 35, 45 tarife ödeyeceksiniz.’ diyeceğiz.” şeklinde konuştu.
BÜYÜK ANLAŞMALAR VE YATIRIMLAR
“Harika” anlaşmalara imza attıklarını söyleyen Trump, “Belki Hindistan ile çok büyük bir anlaşma yolda. Hindistan’ı açacağız. Çin anlaşmasında ise Çin’i açmaya başlıyoruz. Daha önce asla mümkün olmayan şeyler gerçekleşiyor. Her ülkeyle ilişkimiz çok iyi durumda.” ifadesini kullandı. Ayrıca tarifeler sayesinde yapılan yatırımlara ve yeni fabrikaların kurulmasına değindi. Özellikle çip üreticisi Texas Instruments’ın ABD’de 60 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.
FED’İN FAİZ POLİTİKALARI ÜZERİNE
Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. “Eğer Fed’de faiz oranlarını biraz düşürecek bir kişi olsaydı, bu faydalı olurdu. Bu adamla mücadele etmemiz gerekiyor, işini yapmıyor.” dedi. Bu bağlamda, 2 puanlık bir faiz indirimine gidilmesinin 600 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini öne süren Trump, “Sadece bir kalem darbesiyle, bir cümleyle 1 trilyon dolar tasarruf edebilirsiniz. En yüksek faiz oranlarından birine sahip olmamız utanç verici. En düşük biz olmalıydık.” ifadelerini kullandı.