Trump, Beyaz Saray’da basın mensuplarının Powell’ı görevden almayı düşünüp düşünmediğine dair sorularını yanıtladı. Trump, Powell’ın faizleri indirmekte geç kaldığını belirterek, bu nedenle ona “çok geç” lakabının takıldığını ifade etti. “Hiçbir şey yapmayı planlamıyoruz. Çok endişeliyiz.” diyen Trump, Powell’ın kötü bir iş çıkardığını fakat gelecek aylarda bir değişiklik yapacaklarını vurguladı. Fed Başkanı’nın görev süresinin dolmakta olduğuna dikkat çeken Trump, Powell’ı kovma fikrinin hâlâ masada olduğunu dile getirdi. Bunun çok olası olmadığını düşünen Trump, “Hiçbir şeyi masadan kaldırmıyorum; ama dolandırıcılık nedeniyle ayrılmadığı sürece bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
POWELL’IN KOVULMASI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
Trump, yeni Fed başkanı olarak adı geçen ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in iyi bir iş çıkardığını, Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett’in de görev için değerlendirileceğini belirtti. Fed başkanlığının “akıllı” biri için zor bir iş olmadığını söyleyen Trump, “Eğer aptalsanız, sanırım zor bir iş, ama şimdiye kadar gördüğüm en kolay işlerden biri olabilir.” ifadesinde bulundu. Bu görevi isteyen birçok kişi olduğunun altını çizen Trump, “doğru işi” yapacak birini seçeceğini vurguladı.
RENOVASYON MASRAFLARI ÜZERİNE ELEŞTİRİLER
Trump, Fed binasının renovasyon çalışmaları için yapılan masrafa dikkat çekerek, “Bu bir renovasyon, nasıl olur da 2,5 milyar dolar harcarsınız?” dedi. Powell’ı görevden almasına ilişkin bir mektubu bazı Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerine gösterdiği yönündeki soruya Trump, “Hayır, bir mektup taslağı hazırlamadım. Powell’ı kovma konsepti hakkında konuştum. ‘Siz ne düşünüyorsunuz?’ diye sordum. Neredeyse hepsi kovmam gerektiğini söyledi. Ama ben onlardan daha muhafazakarım.” yanıtını verdi.
HAZİNE BAKANI VE SORUNLAR ÜZERİNE GÖRÜŞLER
Trump, Powell’ı görevden alacağına dair yayılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Powell’ın renovasyon nedeniyle “dolandırıcılıktan” soruşturma geçirip geçirmeyeceğine dair bir soruya, “Sanırım zaten soruşturma altında. Yeniden inşa için harcaması gerekenden çok daha fazla para harcadı. Fed’in orada oturup faiz oranlarının nereye gideceğini söylemesi gerekiyor ve o 2,5 milyar dolar harcadı. Bence bazı sorunları var.” yanıtını verdi. ABD basınında çıkan bazı haberlerde, Trump’ın, Oval Ofis’te Temsilciler Meclisi’nden bazı Cumhuriyetçilere Powell’ı görevden alıp almayacağını sorduğu ve temsilcilerin bu fikre destek verdiği öne sürüldü. Trump, daha önce de Powell’ı görevden almayacağını belirtmiş; ancak Fed başkanının istifasının “harika” olacağını kaydetmişti.
then "Add to Home Screen"