AÇIKLAMADA YENİ BİR YOL ARAYIŞI
Filistin, ABD Başkanının barışa giden bir yol bulacağına inandığını ve Gazze savaşının sona ermesi için ABD, bölge ülkeleri ve ortaklarla birlikte çalışmaya, olumlu ve yapıcı etkileşim kurmaya hazır olduğunu dile getiriyor. Gazze ile ilgili varılacak anlaşmanın, “toprak ilhakını ve Filistinlilerin yerlerinden edilmesini önleme, uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı eylemlere son verme, İsrail’in Gazze’den tam olarak çekilmesi ve Gazze Şeridi ile Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria’daki topraklar ile kurumların tek çatı altında toplanmasını” içermesi gerektiği kaydediliyor. Açıklamada, işgale son verilmesi ve İsrail ile bağımsız Filistin Devleti’nin barış, güvenlik ve iyi komşuluk ilişkileri içinde yan yana yaşamasını öngören iki devletli çözüme dayalı adil barışın yolunun açılması gerektiği üzerinde duruluyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’nde ateşkese varılmasına yönelik sunduğu planı memnuniyetle karşılıyor. Macron, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Trump’ın Gazze’deki savaşı sona erdirme ve tüm rehinelerin serbest bırakılması yönündeki kararlılığını memnuniyetle karşılıyorum” ifadesinde bulundu. Plana ilişkin olarak Macron, “İsrail’in bu konuda kararlı bir şekilde harekete geçmesini bekliyorum. Hamas’ın rehineleri derhal serbest bırakıp bu planı uygulamaktan başka seçeneği yok” dedi. Bu unsurların “Fransa ve Suudi Arabistan’ın girişimiyle 142 BM üye ülkesi tarafından benimsenen ilkeler ve iki devletli çözüm temelinde bölgede kalıcı bir barışın inşası için ilgili tüm ortaklarla derinlemesine görüşmelerin önünü açması gerektiğini” vurgulayan Macron, Fransa’nın katkıda bulunmaya hazır olduğunu ve tarafların taahhütleri konusunda duyarlı olacaklarını ifade etti.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump’ın Gazze’ye yönelik planını değerlendirdi. İtalyan hükümeti olarak Gazze’deki savaşı sona erdirmek ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için tüm çabaları desteklemeye kararlı olduklarını belirten Meloni, “Düşmanlıkların sona ermesi, Gazze Şeridi’ndeki sivilleri etkileyen korkunç insani krizin ele alınması için de elzemdir” dedi. Başbakan Meloni, “İtalya’nın memnuniyetle karşıladığı plan, bölgesel ortakların tam katılımıyla Gazze Şeridi’nin istikrara kavuşturulması, yeniden inşası ve kalkınması için iddialı bir proje ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Trump’ın Gazze’ye yönelik planının “eşsiz bir fırsat” sunduğunu belirtti. Wadephul, “Gazze’deki korkunç savaşı sona erdirmek için bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini” söyledi. “Hamas bunu değerlendirmeli.” ifadesini kullanan Wadephul, ABD Başkanı Trump’a, bölgedeki Arap devletlerine ve somut destekleriyle Gazze’de barışı sağlamak isteyen diğer Müslüman ülkelere teşekkür etti.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Trump’ın planına ilişkin “Son derece memnuniyetle karşılıyorum” diyerek, tüm tarafları ABD yönetimiyle birlikte çalışmaya davet etti. Ayrıca, Hollanda’da geçici hükümetin Başbakanı Dick Schoof, “Şimdi Hamas’ın da onay vermesi gerekiyor” ifadesini kullandı. Portekiz Başbakanı Luis Montenegro, “Başkan Donald Trump’ın Gazze’deki savaşı sona erdirme girişimini memnuniyetle karşılıyorum” derken, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de “Şiddetin sona ermesi, tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması zamanı geldi” diyerek çağrıda bulundu.
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, “Bu önemli fırsatı değerlendirme” çağrısı yaparak, çatışmanın derhal sona ermesini istedi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Antonio Costa, “Tüm taraflar barışa gerçek bir şans vermek için bu fırsatı değerlendirmeli” diyerek, “İsrail ve Filistin halkı, şiddet ve terörizmden uzak, barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamayı hak ediyor” ifadesini kullandı.