TRUMP VE NETANYAHU’NUN GÖRÜŞMESİNDEN DETAYLAR
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu toplantının ortasında, Beyaz Saray Trump’ın Gazze planının detaylarını paylaşmaya başladı. Bu plan, 20 maddeden oluşurken, esas olarak “ABD, İsrail ve Filistinliler arasında, barışçıl ve müreffeh bir yaşam için siyasi bir ufuk konusunda anlaşmayı sağlayacak bir diyalog kuracak” ifadesiyle öne çıkıyor. Bunun yanı sıra, Gazze’nin radikalleşmemiş, terör tehdidi oluşturmayan bir bölge haline geleceği belirtiliyor.
Görüşmelerin ardından ortaya çıkan bilgilere göre, “İsrail bu anlaşmayı kamuya açık şekilde kabul ettikten sonra 72 saat içinde, hayatta olan ve ölen tüm rehinesi geri verecek.” Ayrıca, İsrail’in Gazze’yi işgal etmeyecek ve ya daimi olarak topraklarına katmayacağı ifade ediliyor.
REHİNELER VE HAMAS İLE ANLAŞMA
Planın ayrıntıları arasında, “verilen her İsrailli rehinenin naaşı karşılığında, İsrail 15 ölü Gazzelinin cenazesini teslim edecek.” yer alıyor. Tüm rehinelerin geri verilmesinden sonra, barışçıl bir yaşam sözü veren ve silahlarını teslim eden Hamas üyelerine af tanınacak. Ayrıca, “ABD, Gazze’ye hemen sevk edilecek geçici bir uluslararası istikrar gücünü oluşturmak için Arap ve uluslararası ortaklarla çalışacak.” deniyor.
Gazze’den ayrılmak isteyen Hamas üyelerine, gidecekleri ülkelere güvenli geçiş sağlanacak. BM ve bağlı kurumları ile Kızılay aracılığıyla Gazze Şeridi’ne yardım ve dağıtım girişi gerçekleşecek. Gazze’yi yeniden inşa etmek amacıyla Trump ekonomik kalkınma planı da hazırlanacak. Bu süreçte, “kimse Gazze’yi terk etmeye zorlanmayacak, gitmek veya dönmek isteyenlere izin verilecek” deniyor.
TRUMP’IN AÇIKLAMALARI
Görüşmenin ardından Trump, “Barışa çok yakınız, Bibi’ye teşekkür ediyorum. Bugün barış için tarihi bir gün. Gazze’deki savaşı nasıl bitireceğimizi konuştuk.” şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın kendilerine fikir verdiğini belirtti. “Cumhurbaşkanı Erdoğan benim dostumdur. Gerçek iyi bir adam.” ifadesini kullanan Trump, Pakistan Devlet Başkanı’nın desteğini de aldığını aktardı.
Trump, anlaşma sağlanırsa rehinelerin serbest bırakılacağını ve Hamas ile diğer terör örgütlerinin silah kapasitesinin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. “İsrail ordusu tüm saldırılarını durduracak ve kademeli olarak çekilecek. Arap ülkeleri ve İslam ülkeleri Hamas ile ilgilenecek.” dedi.
NETANYAHU’NUN DEĞERLENDİRMELERİ
İsrail Başbakanı Netanyahu, “Bugün, savaşı sona erdirme ve barış için zemin hazırlama yönünde bir adım attığımıza inanıyorum.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Gazze’nin İsrail için bir tehdit oluşturmayacağını vurgulayan Netanyahu, Hamas’ın silahsızlandırılacağını ve Gazze’nin askerden arındırılacağını açıkladı.
Ayrıca, Netanyahu’nun Katar Başbakanı Al Sani’yi arayarak özür dilediği ve üçlü bir mekanizma kurulması önerisinin kabul edildiği bildirildi. Beyaz Saray, açıklamasında “Liderler, Başkan’ın üçlü bir mekanizma kurulmasını önerisini kabul etti.” ifadesini kullandı. Bu ziyaret, Netanyahu’nun bu yıl Washington’a yaptığı dördüncü seyahat oldu.
Beyaz Saray, Gazze konusunda “anlaşmaya çok yakın” olduklarını belirtti. Trump’ın Hamas’la arabuluculuk yapan Katar liderleriyle görüşeceği ve her iki tarafın masadan mutsuz kalkması gerektiği vurgulandı.