İSRAİL-İSRAİL ÇATIŞMALARI VE ABD’NİN MÜDAHALESİ
İsrail-İsrail çatışmaları 10’uncu gününe girerken, iki taraf arasında süregelen karşılıklı saldırılar devam ediyor. Bu süreçte ABD, savaşa ilk defa fiilen ve resmi olarak dahil oldu. ABD kuvvetleri, İran’ın Fordo, Natanz ve İsfahan’daki nükleer tesislerini hedef aldı. Bu saldırıyı ABD Başkanı Donald Trump duyurdu. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Fordo tesisine bir bombalama gerçekleştirdik. Tüm uçaklarımız şu an İran hava sahasının dışındadır. Uçaklarımız evlerine dönmektedir” dedi.
FORDO TESİSİ ARTIK YOK
Trump, “Fordo artık yok. ABD’nin İran’a yönelik saldırısı; ABD, İsrail ve dünya için tarihi bir an. İran şimdi bu savaşa son vermeyi kabul etmeli” açıklamalarında bulundu. Başkan, “Fordo nükleer tesisine tam kapasiteli bir bomba attık” diyerek ekledi. Saldırıya katılan pilotları kutlayan Trump, başka hiçbir ordunun benzer bir operasyonu gerçekleştiremeyeceğini iddia etti ve açıklamasını “Şimdi barış zamanı” ifadeleriyle noktaladı.
ULUSA SESLENİŞ YAPACAK
ABD Başkanı, İran’a karşı saldırıyla ilgili olarak Türkiye saatiyle 05.00’da Beyaz Saray’da ulusa sesleniş konuşması yapacağını belirtti. Saldırıda İran’ın yeraltında bulunan Fordo nükleer tesisini yok edebilen tek silah olarak bilinen Amerikan B-2 hayalet bombardıman uçaklarının kullanıldığı ifade edildi. Bu uçaklar, genellikle “sığınak katili” olarak tanımlanıyor.
TAM KOORDİNASYON VURGUSU
Ayrıca, İsrail devlet televizyonu Kan’da yayımlanan habere göre, ABD’nin saldırılar sırasında İsrail yönetimiyle tam bir koordinasyon içinde hareket ettiği belirtildi. Trump, İran’a yapılan saldırıya ilişkin, “Dün muhteşem bir başarı elde ettik, İran’ın elindeki bombayı aldık” diye konuştu. Trump, “Dünkü muhteşem görevler için inanılmaz ordumuza teşekkür ediyorum. Gerçekten özel bir operasyondu” açıklamasında bulundu.
then "Add to Home Screen"