KANADA-ABD İLİŞKİLERİNDE TANSİYON ARTYOR
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, görev süresinin son günlerinde düzenlediği basın toplantısında tansiyonun yükseldiği bir atmosferde yer aldı. Toplantı sırasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi savaşlarından ötürü gözyaşlarına boğulmuş durumda görünüyordu.
GÜMRÜK VERGİLERİ TARTIŞMASI
ABD, Meksika ve Kanada’dan ithal edilen ürünlere yüzde 25 oranında gümrük vergisi getirerek bir ticaret savaşına zemin hazırladı. Ancak Trump, bu kararını resmen uygulamaya koyduktan kısa bir süre sonra askıya aldı. Geçtiğimiz akşam, Meksika ve Kanada’ya yönelik gümrük vergisi tarifeleri hakkında yeni düzenlemeleri imzaladı. Bu düzenlemeye göre ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) ile uyumlu ürünler, 2 Nisan’a kadar gümrük vergisinden muaf tutulacak.
Trump, uzun bir süredir Trudeau ile alay etmeyi sürdürmekte olup, Kanada’yı 51. eyalet olarak ilhak etme tehdidinde bulunuyor ve Trudeau’ya “Vali Trudeau” şeklinde hitap ediyor. Trudeau ise, muhalefetle karşılaşacağını bildiği için istifa etme zorunda kalma senaryosunu düşünüyor. Ottawa’da düzenlediği bir basın toplantısında duygusal bir an yaşadı ve gelecekteki olasılıkları gündeme getirerek, “Yolun sonunu açıkça gördüm” ifadelerini kullandı.
KANADALILAR HER ZAMAN ÖN PLANDA
Başbakan Trudeau, gözyaşları içinde şu açıklamayı yaptı: “Bu ofiste bulunduğum her gün Kanadalıları ilk sıraya koydum. Burada, bu hükümetin son günlerinde bile yanınızda olduğumuzu, Kanadalıları bugün ve gelecekte hayal kırıklığına uğratmayacağımızı ifade etmek için bulunuyorum.”
TRUMP’IN YORUMLARI
Trump, Trudeau ile alay etmeye devam ederek, “Gerçekten de, Kanada için yaptığı korkunç işler nedeniyle Justin Trudeau’nun, kendisinin yarattığı gümrük vergisi sorununu, Başbakanlığa tekrar aday olabilmek için kullandığını düşünmekteyim. İzlemesi oldukça eğlenceli!” açıklamasında bulundu. Kanada’daki bir sonraki seçim ise en geç 20 Ekim 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.