Trump, Ulusal Muhafızlar’ı Görevlendiriyor

ABD ORDUSU TAAHHÜT EDİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Washington DC’de suç ve evsizlikle mücadele için ordunun Ulusal Muhafızlar’ı görevlendireceğini açıkladı. The Washington Post, bu hareketle Trump’ın “olağan dışı bir güç gösterisi” yaptığını belirtti. Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ülkemizin başkentini suç, kan, kargaşa, sefalet ve daha kötüsünden kurtarmak için tarihi bir adım atıyoruz. Başkentimizi geri alacağız” ifadesini kullandı. Trump ayrıca, şehirde acil güvenlik durumu ilan edileceğini ve polis güçlerinin Adalet Bakanı Pam Bondi’nin komutası altına gireceğini duyurdu.

BASIN TOPLANTISINDA AÇIKLAMALAR

Pazartesi sabahı düzenlenen basın toplantısında, “Sokakta yürürken polisleri veya FBI ajanlarını göreceksiniz. Sokaklarda çok sayıda ajanımız olacak. Esasen çok sayıda askeri personel olacak. Gerekirse orduyu da devreye sokacağız” dedi. ABD lideri, başkentte askeri personel görevlendirme kararını, Amerikan şehirlerinde suçun kontrolden çıktığına dair günlerce süren açıklamalardan sonra duyurdu. The Washington Post’a göre, yönetim son günlerde yerel kolluk kuvvetlerine otomobil hırsızlıkları ve şiddet suçlarına karşı destek vermesi için FBI ajanlarını seferber etti.

KENTSEL SUÇLARLA MÜCADELE POLİTİKASI

Başkentin bulunduğu Columbia bölgesi bir eyalet değil. Bu nedenle federal hükümet, bölge sakinleri ve yerel yönetimin itirazlarına karşın şehir üzerinde üst düzey yetkilere sahip. The Washington Post, bu durumun Washington DC’yi Trump’ın gözünde “kentsel suçlarla mücadelede militarize bir yaklaşımı denemek için bir laboratuvar” haline getirdiğini ifade etti. Trump, başkentteki suç oranının hızla arttığını savunuyor. Öte yandan Washington D.C. Belediye Başkanı Muriel E. Bowser ise, 2023’te pandeminin sonrasında yaşanan keskin artışın ardından şiddet suçlarının son iki yılda azaldığını vurguladı. D.C. polis verileri, şiddet suçlarının geçen yıla göre yüzde 26 azaldığını gösteriyor. D.C. ABD Savcılığı, Ocak ayında, polis verilerine dayanarak bölgedeki şiddet suçlarının 2024 yılında 30 yılın en düşük seviyesine ineceğini bildirdi.

KONGRE ONAYI GEREKİYOR

D.C. Yerel Yönetim Yasası gereğince Trump, polis kontrolünü devralma nedenini ve federal denetimin tahmini süresini Kongre üyelerine 48 saat içinde bildirmek zorunda. Trump, Kongre ve belediye başkanlığına “gerekli” bildirimleri yapacağını söyledi. Yasa ayrıca, Kongre uzatma izni vermediği takdirde Trump’ın D.C. polisini sadece 30 gün boyunca kontrol altına alabileceğini belirtmektedir.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.